Har VH fÄtt luft under vingarna nu?

Vimmerby har spelat Ätta sÀsonger i HockeyEttan. Varje Är har laget varit med i toppen och gÄtt till Allettan. Ett imponerande facit. KÀnslan Àr att det blir tuffare Àn nÄgonsin att bli topp-fem den hÀr sÀsongen.

Krönika inför VH-matchen.

Krönika inför VH-matchen.

Foto: Michael Nordin

Sport2019-10-08 20:00

Mitt intresse för SHL har de senaste Ă„ren varit svalt. Nu Ă€r det Ă„teruppvĂ€ckt. Tack vare IKO. Jag följer dem sĂ„ ofta jag kan och det Ă€r sĂ„ hĂ€ftigt att de lirar pĂ„ allra högsta nivĂ„n. SjĂ€lvklart hĂ„ller jag ett extra öga pĂ„ de tidigare VH-killarna Emil Wahlberg, Markus Modigs och Pontus NĂ€sĂ©n. Extra kul var det förstĂ„s nĂ€r Modigs blev historisk med Oskarhamns första SHL-mĂ„l nĂ„gonsin pĂ„ hemmais. Man sĂ„g hur rörd Modigs blev över det dĂ€r mĂ„let. 

Lika hĂ€ftigt Ă€r det att konstatera att sĂ„ mĂ„nga VH-spelare gĂ„tt vidare till antingen SHL eller Allsvenskan de senaste sĂ€songerna. VH har blivit en riktig plantskola och en sprĂ„ngbrĂ€da för mĂ„nga att ta nĂ€sta steg i karriĂ€ren. 

FrĂ„gan Ă€r vem som blir nĂ€sta spelare att vĂ€rvas av klubbarna högre upp i hierarkin? Blir det RydĂ©n, eller möjligtvis Rasch, Semjonov, Ström, Jönsson eller nĂ„gon annan spelare...? Trots att starten inte varit den bĂ€sta, sĂ„ har garanterat sportcheferna runt om i vĂ„rt avlĂ„nga land stenkoll pĂ„ detta Vimmerby Hockey och dess förmĂ„ga att hitta talanger som blommar ut i en miljö som verkar vara som en prunkande trĂ€dgĂ„rd av röda vackra rosor.  Det var det finaste jag kom pĂ„ i blomvĂ€g. Jag Ă€r ingen expert till skillnad frĂ„n min farfar Torvald i Totebo, som hade gröna fingrar. 

Samtidigt Ă€r det vĂ€l sĂ„ att ingen VH-spelare hittills har spelat över sin förmĂ„ga. Efter tre inledande förluster har nu Vimmerby planenligt - och helt nödvĂ€ndigt - tvĂ„ raka segrar mot tippade bottenlag, som Tyringe (fĂ„tt en katastrofal start och hĂ„ller just nu knappast nivĂ„n som krĂ€vs) och Hanhals. 

NivĂ„n har Vimmerby Hockey dĂ€remot sannerligen hĂ„llit sedan de tog klivet upp i HockeyEttan. För mĂ„nga var det en dröm och en stark lĂ€ngtan som dĂ„ gick i uppfyllelse. Jag har sjĂ€lv följt VH, eller VIF, som det hette förr i tiden, sedan jag var liten grabb. TyvĂ€rr kunde jag inte lira sjĂ€lv. Det gick inte. Jag var helt enkelt vansinnigt usel pĂ„ att Ă„ka skridskor (frĂ„ga bara de tidigare VH-profilerna Krister Ström och Stefan Pettersson). 

Varje sÀsong sedan avancemanget uppÄt, har Vimmerby lyckats ta sig till Allettan. I sanning en imponerande prestation.

Nu Ă€r kĂ€nslan att det blir tuffare Ă€n nĂ„gonsin att förlĂ€nga den fina sviten. VH har en stor utmaning framför sig. Dels kĂ€nns serien starkare, med fler lag som Ă€r redo för en toppstrid i HockeyEttan, dels Ă€r inte laget riktigt lika bra - Ă€n. Det finns en vĂ€xel till, eller rĂ€ttare sagt. Det mĂ„ste finnas en vĂ€xel till för att Allettan ska bli en realitet. 

Nye Niklas Salo Ă€r en injektion och har fĂ„tt sprutt pĂ„ det offensiva spelet. Han Ă€r hĂ€rlig att se med sin fart och energi, precis som jag tycker det Ă€r att följa de egna produkterna Oskar Carlsson, Pelle Ström, Jakob Karlsson och Anton Carlsson. De tar ett stort ansvar och "VH-femman" har Ă€n sĂ„ lĂ€nge, enligt mig, varit lagets bĂ€sta enhet. 

NĂ€rmast vĂ€ntar Kallinge pĂ„ hemmais. Och innan serien vĂ€nder vĂ€ntar i tur och ordning efter det TranĂ„s borta, Mörrum hemma, Troja hemma och Dalen borta. Det Ă€r nog viktigt att det trillar in ett antal poĂ€ng pĂ„ kontot i de matcherna. Formen verkar i alla fall vara pĂ„ uppĂ„tgĂ„ende. 

Vi kommer i vanlig ordning att liverapportera matchen pĂ„ vĂ„r sajt. 

PÄ tal om det sÄ var jag i just Oskarshamn i söndags och liverapporterade en fotbollsmatch. IFK mot Södra Vi. Det var en galet hÀndelserik match - precis som den för IKO mot FÀrjestad...

GÄr Vimmerby mot ytterligare en bra sÀsong?
GÄr Vimmerby mot ytterligare en bra sÀsong?
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!