LISTAN: "Ser inte ljuset i tunneln "

Vad har varit hetast och vad har varit kallast i sportens värld den senaste veckan? Här kommer vår lista!

Ludvig Åberg har haft ett oerhört starkt halvår.

Ludvig Åberg har haft ett oerhört starkt halvår.

Foto: Mathias Bergeld

Sport2023-11-22 11:20

GLÖDHETT

Ludvig Åberg

I-M-P-O-N-E-R-A-N-D-E 

Det får man sannerligen säga om Ludvig Åbergs första halvår som proffsspelare på PGA-touren. Efter att ha blivit namnet på allas läppar i golfvärlden har han hunnit med en seger på Europatouren och vid månadsskiftet september-oktober var han starkt bidragande till lag Europas seger i Ryder Cup. Nu har han nått ytterligare en nivå i och med helgens seger på PGA-touren. I tävlingen RSM Classic som spelades i Georgia tangerade Åberg rekordet på lägsta score över 72 hål med sina 253 slag, som resulterade i 29 under par. Hans 61 slag under både lördagen och söndagen innebar dessutom nytt rekord över 36 hål. Belöning? Evig ära och 16,5 miljoner kronor i prispengar. Det går bra nu, Ludvig Åberg. 

HETT

Novemberkåsan

Okej, okej. Snart ska vi sluta tjata. Men efter en helg präglad av Novemberkåsan är det svårt att inte återigen lyfta det fantastiska evenemanget som ägde rum i skogarna runt vår lilla stad. Publiken, funktionärerna, ljuden, doften och inte minst den otroliga dramatiken som vinnaren Niklas Persson och andraplacerade Albin Elowson bjöd på i kampen om totalsegern. Det är bara några av ingredienserna i en väldigt god höstgryta. Vi njuter av resterna ett tag till.

VARMT

Silly Season

Nu har frimånaden i fotboll dragit igång och våra lokala lag är nog både spända och lite oroliga inför vad som kan hända innan vi nått 15 december. För det är ju så, att spelarna som inte har några aktiva kontrakt kan röra sig fritt mellan föreningarna oavsett vad den nuvarande klubbledningen har att säga och tycka om det. Frimånaden har redan smygstartat med bland annat Anton Brorsson och Arvid Eckerstig till Vimmerby IF. På redaktionen sitter vi och myser och gräver fram "övergångsbomberna" som gärna får börja falla ned på oss. 

LJUMMET

Publiksiffrorna

Även om VH och VIBK:s prestationer och tabellpositioner är starka kan man inte säga detsamma om publiksiffrorna. Förra fredagen var det blygsamma 216 personer på plats när serieledande VIBK vann mot Sävsjö. När VH föll mot Borås gjorde laget det inför 654 personer på de halvtomma läktarna.

Kanske är det beteenden från Covid 19-pandemin som släpar sig kvar? Eller är det möjligen svårt att få in lokala idrotts-evenemang i budgeten i tider av inflation och lågkonjuktur? I sådana fall ska man ha respekt för att "vanligt folk" måste prioritera när pengarna minskar i värde. Tråkigt är det i alla fall, publiken bidrar mycket till stämningen för två lag som åren innan pandemin varit bortskämda med betydligt högre siffror.  

KALLT

SHL-hösten 

November. Kallt och jäkligt, rutorna ska skrapas. Mörkret har nu tagit sitt grepp om oss, och livslusten rinner ur kroppen lika snabbt som D-vitaminnivåerna i blodet sjunker, dramatiskt uttryckt. Men då kan väl ända lite soffhäng framför en SHL-omgång pigga upp? Nja. För hur mycket jag än vill se mitt Frölunda stå där med bucklan i vår så är inte direkt en veckoomgång i slutet av november särskilt pulshöjande. Imorgon, torsdag, spelar de mot Växjö. Om det blir förlust kan man ändå trösta sig med att de har cirka 83 omgångar kvar att jobba ikapp i tabellen innan det börjar dra ihop sig till skarpt läge. 

ISKALLT 

Herrlandslagen i fotboll 

"Känner ni vibbarna?" Som Dani M och Erik Niva kanske fortfarande undrar. Nej, jag tänkte väl det. För jösses, vad mörkt läget känns på herrsidan i svensk landslagsfotboll. A-landslaget gjorde ett helt land besvikna med det urusla EM-kvalet, som blev Janne Anderssons sista dans med gänget. 3–0 mot Azerbajdzjan var lägstapunkten på en förbundskaptenssejour som blev minst ett kvalspel för långt. "The botten is nådd". Som Timbuktu hade konstaterat. Men vi går väl ändå en ljus framtid till möttes? Tänk om. 

U21-laget har inte heller imponerat, och då är jag snäll i domen. I kvalspelet till U21-EM fick laget senast stryk med 4–2 mot Nederländerna. Det kan i och för sig hända den bästa, men lägg därtill ett oavgjort resultat mot Georgien och en förlust mot Nordmakedonien så inser ni kanske varför jag inte direkt ser ljuset i tunneln när det kommer till våra herrlandslag. Riv skiten och bygg nytt, från grunden. 

Niklas Persson var snabbast av alla i spåret.
Niklas Persson var snabbast av alla i spåret.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!