Historiska domaren har gjort sin debut

När Akropolis-anfallaren Andy Stadler sparkade i gång matchen mot AFC Eskilstuna kom signalen från en historisk huvuddomare, Tess Olofsson. Som första kvinna någonsin dömde hon en match i superettan.

Tess Olofsson är den första kvinnliga domaren att döma en superettanmatch,

Sport2020-10-16 21:15

Olofsson blev första kvinna någonsin att döma en herrmatch i superettan. 32-åringen dömer sedan tidigare damallsvenskan och herrarnas division 1, och blev i december 2019 den första kvinnliga domaren att antas till den högsta domarutbildningen i Sverige. Hon har också varit fjärdedomare i allsvenskan och vid flera tillfällen fått ta emot Fotbollsgalans pris för bästa domare. Men efter matchen tonar Olofsson ner den historiska matchen.

– Det var kul. Men jag tänkte inte så mycket på det. Det är mer att jag vill ta nästa kliv till nästa serie och försöka nå nästa mål, sade Tess Olofsson till Dplay.

– Jag vill så småningom bli ordinarie i superettan och få provmatcher i allsvenskan. Sedan vill jag döma dam-VM, OS och döma herrar internationellt.

"Behövde den här trean"

Det blev en målrik tillställning på Grimsta IP. När Olofsson blåste för halvtidsvila hade hemmalaget en 3–1-ledning.

I början av den andra halvleken fick domare Olofsson också döma sin första straff i superettan. Detta efter att Akropolis Martin Falkeborn fått bollen på handen. Wilhelm Loeper gjorde inget misstag från elva meter och rullade enkelt in bollen i högerhörnet.

AFC försökte pressa men man fick aldrig till någon kvittering och efter 97 spelade minuter blåste Tess Olofsson av matchen som Akropolis vann med 3–2.

– Det blir lite krampaktigt för oss i andra halvleken. Det ligger i våra bakhuvuden att vi tappat ledningen i de fyra senaste matcherna. Men skönt att vi reder ut det, vi behövde den här trean, sade Akropolis Niklas Maripuu till Dplay.

Trelleborg besegrade Umeå

Förlusten gör att AFC, som bitvis gått tungt i superettan, halkar ner till tolfteplats.

Övriga matcher i superettan under fredagen var Gais–Norrby, som slutade 3–3 och Umeå–Trelleborg där gästande Trelleborg vann med 1–0.

Superettan toppas av Degerfors på 50 poäng, närmast jagande är Halmstad på 44 poäng. Båda lagen spelar under lördagen.