Frågan om hur idrottseliten får bete sig under OS har blivit högaktuell i år efter framför allt Black Lives Matter-protesterna. Överallt i världen har idrottsstjärnor knäböjt under nationalsånger före matcher och tävlingar.
De aktivas kommitté inom Internationella olympiska kommittén (IOK) har jobbat intensivt med frågan sedan i somras och nu får alla som någon gång deltagit i olympiska spel möjlighet att tycka till i frågan genom en enkät.
Svaren ska sedan ställas samman och de aktivas kommitté ska besluta om ett förslag till IOK gällande en förändring av regel 50. I dag innebär regeln att det är förbjudet med politiska, religiösa och rasistiska protester på OS-arenor och på prispallen i OS.
– Vi har i höst informerat runt om i världen om vad regeln egentligen innebär eftersom en del bråkar om saker som de redan får göra, säger Holm, med hänvisning till att det är tillåtet att protestera och framföra politiska åsikter under exempelvis presskonferenser och i OS-byn.
Gränsdragning knäckfråga
Han tror inte att regeln kommer att tas bort helt eftersom han ser att en majoritet tycker att regeln är ganska bra som den är. En av knäckfrågorna, tror han, handlar om att sätta en gräns för vad som är en politisk fråga som kanske inte bör tillåtas att protestera och manifesta kring, och vad som handlar om mänskliga rättigheter som kanske bör tillåtas att manifestera kring.
– Kan man göra den distinktionen har man kommit ganska långt på väg, säger han.
– Jag tror personligen att gränsdragningen är en knäckfråga. Sedan tror jag att de flesta i slutändan ändå känner att prispallen bör vara helig, att där ska man inte ägna sig åt protester, att det är en fredad zon.
"Kan kännas respektlöst"
Holm säger att för honom är problematiken med protester på prispallen om den som vinner inte är med på protesten.
– Då tar man bort ögonblicket för en olympisk mästare, som kanske för enda gången i livet får stå på en olympisk prispall. Det kan kännas respektlöst mot den aktive, säger han.
– Samtidigt, 1968 i Mexiko, då var alla tre på prispallen med på protesten och straffades för det. I dag hyllas de som hjältar.
Protesten vid OS-prispallen 1968 i Mexico City är den mest kända idrottsprotesten. Då gjorde guld- och bronsmedaljörerna på 200 meter, amerikanerna Tommie Smith och John Carlos, Black Panther-hälsningen medan tvåan Peter Norman från Australien valde att enbart bära armbandet märkt OPHR (för det olympiska projektet för mänskliga rättigheter).
Förslag i vår
Svaren från enkäten ska leda fram till ett beslut i de aktivas kommitté om att lägga fram ett förslag till IOK om eventuellt en förändring av regel 50.
– Jag kan tänka mig att det blir under våren, vi har session i Aten i mitten av mars så det kommer säkert att diskuteras där i alla fall.