Sverige gör som det norska och finländska skidlandslaget, och står över de två kommande världscuphelgerna.
Det är coronasituationen som gör att de tre stora skidnationerna väljer att inte resa till världscuptävlingarna som avgörs i Schweiz respektive i Tyskland helgerna före jul.
"Att vi nu bestämt oss för att avstå de kommande världscuptävlingarna i Davos och Dresden har varit ett mycket svårt beslut, men det är taget med åkarnas hälsa i fokus", säger Daniel Fåhraeus, längdchef på Svenska skidförbundet, i ett pressmeddelande.
För hög risk
Per "Pliggen" Andersson, som är medicinskt ansvarig för längdlandslaget, säger att frågan är komplext, att många faktorer vägdes in men att de i slutändan landade i att riskerna är för höga för åkarna.
– Under rådande omständigheter och den smittspridning som vi ser i Europa i dag, så menar vi att den medicinska risken är för hög för våra åkare att tävla de kommande två världscuptävlingar, säger han till TT.
TT: Vilka risker ser ni?
– Det är framför allt att någon av våra åkare eller någon i teamet runt våra åkare blir smittade. Självklart är det så att flera resor i Europa under kort tid innebär en tydligt ökad risk. Sedan är det också det att risken för våra åkare att få en allvarlig sjukdom är ändå tämligen låg, men om man nu får en mer allvarlig infektion så kan det få dramatiska konsekvenser för våra idrottare.
– Jag har träffat några sådana fall och det är ... Har man träffat ett sådant fall blir bilden tydligare, vilka enorma konsekvenser som det här kan få för våra elitidrottare.
"Hjärta och lungor"
TT: Vad för konsekvenser handlar det om?
– Vi vet att det här viruset har en benägenheten att sätta sig på hjärta och lungor. Vi bedriver en extrem uthållighetsidrott och det är klart att man då blir extra orolig för vad en infektion kan innebära för våra längdskidåkare.
Sverige, Norge och Finland var med i världscuppremiären i finländska Ruka under förra veckoslutet. I måndags meddelade norske stjärnan Johannes Høsflot Klæbo att han har gjort sitt i världscupen under 2020. Dagen därpå följde hela norska landslaget i hans fotspår. Nu väljer Sverige och Finland att gå samma väg.
– Vi hade den här frågan uppe även inför Ruka och med den riskminimering som vi gjorde då, tycke vi ändå att beslutet var rätt att åka till Ruka, säger Andersson.
– Sedan gjorde vi en ny utvärdering av Ruka och då landade vi i det här beslutet.
TT: Går det inte att använda samma riskminimering nu?
– En viktig del i det här är att det blir risk på risk. Det blir återkommande risker som man utsätter sig för, vilket gör att den totala risken ökar.
TT: Hur gick det till när ni tog beslutet?
– Vi har haft intensiva diskussioner under de senaste veckorna, framför allt inom förbundet men jag har också haft många diskussioner med ett antal kollegor inom olika specialområden från olika länder, för att få en så bra bild som jag kan få av de medicinska risker som finns med ett tävlande.
"Nytt beslut"
TT: Och då landade ni i "för stora risker"?
– Ja, den sammantagna bedömningen blev den.
Efter världscuptävlingarna i Schweiz och Tyskland väntar Tour de Ski, som inleds på nyårsdagen. Norge har meddelat att de i nuläget inte planerar för deltagande i touren, medan Sverige säger att ett besked om eventuellt deltagande kommer senare.
– Vi måste följa utvecklingen och sedan är det omöjligt att ha ett längre perspektiv än de här veckorna som vi har tagit beslut om nu. När vi närmar oss slutet på den här perioden så får vi fatta ett nytt beslut, säger Per "Pliggen" Andersson.