Karlssons Vegas är i slutspelsstaden Edmonton och spelar kvartsfinal mot Vancouver, det står 1–1 i matcher och lagen skulle ha mötts natten till fredagen svensk tid.
Men på torsdagen enades spelarna på de två slutspelsspelorterna (Toronto är den andra) om att bojkotta spel i två dagar.
– Det var ett lätt beslut att fatta att vi inte skulle spela. Vi såg vad de andra ligorna gjorde, så vi spelare på plats här i Edmonton kom samman i morse och pratade om det och kom fram till detta beslut, säger Karlsson till Expressen.
NHL fick kritik för att man inte följde NBA som ställde in matcher redan på onsdagen.
– Alla spelare går igenom sina egna rutiner matchdagar och jag var själv inte ens medveten om vad som hände inom NBA. Men efter reflektioner i dag och fakta vi nu har står vi eniga om det här beslutet, säger den svenske Dallas-backen John Klingberg till Expressen.
Dallas leder sin kvartsfinalserie mot Colorado med 2–1.
Viktigt belysa problemet
Även damernas basketliga WNBA, basebolligan MLB och fotbollsligan MLS har skjutit upp matcher i protest mot polisvåldet och som stöd till Black Lives Matter-rörelsen. Detta sedan den 29-årige sexbarnspappan Jacob Blake i helgen sköts sju gånger i ryggen i Kenosha, Wisconsin, och blivit förlamad.
”Belysa problemet är en viktig fråga för mig”, skriver MLS-backen Gustav Svensson i ett sms till Aftonbladet.
”Hoppas ändå att tillsammans med de andra lagen i MLS och de andra ligorna att vi kan få till en förändring. Svårt att veta när eller hur, men att belysa problemet och stå upp för jämlikhet är en viktig fråga för mig”.
Hans Seattle fick sin match mot Los Angeles FC uppskjuten.
"Skapa medvetenhet"
NHL-svenskarna tror liksom Svensson att idrottens bojkott kan leda till något gott.
– Framöver så hoppas och tror jag att händelserna vi upplevt får människor runt om i världen att förstå innebörden i detta och varför idrottare tar avstånd och visar sitt stöd för denna plattform inför media och andra att en förändring måste ske. Det här är vårt sätt att visa vårt stöd och utbilda oss inom detta, säger Klingberg.
– Jag tror att det här beslutet vi tagit sätter en bra grund för en fortsatt konversation om rasism. Så att vi kan skapa en medvetenhet om de här frågorna inom och utanför hockeyn och samhället i helhet, säger Karlsson.