Hoppas på folkfest trots höjd terrorhotnivå

Tänk inte på terrorhotet utan kom och spring istället. Det är budskapet från Midnattsloppet som väntas locka över 20 000 till Stockholms gator under lördagskvällen.

Årets Midnattslopp i Stockholm blir det 42:a i ordningen. Två lopp kördes digitalt under coronapandemin. Arkivbild.

Årets Midnattslopp i Stockholm blir det 42:a i ordningen. Två lopp kördes digitalt under coronapandemin. Arkivbild.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Sport2023-08-18 17:06

Under torsdagen kom beskedet att Säkerhetspolisen höjer terrorhotnivån i Sverige från en trea till en fyra på den femgradiga skalan. Säpo-chefen Charlotte von Essen och statsminister Ulf Kristersson (M) underströk senare att det inte rör sig om ett specifikt enskilt hot som gör att hotnivån höjs. Svenskarna uppmanas istället att fortsätta leva som vanligt. Något som Midnattsloppets arrangörer också hoppas på.

– Jag tycker att man ska komma och springa och vara glad och ha roligt tillsammans, säger pressansvarige Janne Magnusson och fortsätter:

– Det är mitt önskemål och min förhoppning.

Magnusson understryker att Midnattsloppet under flera år haft tätt samarbete med polisen angående säkerhetsaspekten av motionsloppet.

TT: Gör ni något annorlunda eller extra i och med den höjda terrorhotnivån?

– Inte mer än vad som redan är planerat. Vi hade avstämningsmöte med polisen här för en stund sedan och de ser inte någon ytterligare hotbild mot vårt arrangemang, säger Magnusson.

– Vi har gjort det vi känner oss trygga med att vi bör och ska göra och vi får inga andra signaler från blåljus eller myndigheter.

TT: Är det många som hört av sig och varit oroliga?

– Jag vill inte säga att det är många, men några stycken har hört av sig och undrat hur vi gör. Men de är inte jättemånga.

Midnattsloppet hålls på lördag kväll på Södermalm i Stockholm och är slutsålt. Arrangörerna räknar med omkring 21 000 löpare i huvudloppet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!