Han kallas "Professorn" av en anledning, Arsène Wenger. I augusti 2009 sade den dåvarande Arsenaltränaren så här enligt The Guardian:
– De nationella ligorna kommer att överleva men om kanske tio år kommer det att finnas en europeisk liga.
Snart kan hans spådom bli verklighet. Enligt Sky Sports källor planerar över ett dussin storklubbar i England, Spanien, Italien, Frankrike och Tyskland att tillsammans med internationella fotbollsförbundet Fifa starta en ny liga: European Premier League.
Inte som en direkt konkurrent till de nationella ligorna, utan till det europeiska fotbollsförbundet Uefas finaste klubblagsturnering Champions League.
Wall Street-banken JP Morgan uppges vara redo att backa ligan med 52 miljarder kronor och även om inget är påskrivet eller klart är det tal om premiär så snart som 2022.
Men Arsène Wenger är ingen Nostradamus, som kastar ut galna spådomar i hopp om att de en dag ska slå in. Planer på en europeisk superliga fanns redan innan Champions League kom till 1992 och bakom kulisserna pågår en dragkamp om de enorma intäkterna i den europeiska toppfotbollen.
Berlusconi pressade
I slutet av 1980-talet började den italienske mediemogulen, Milan-ägaren och senare premiärministern, Silvio Berlusconi utreda möjligheterna att skapa en superliga som kunde ersätta det som då hette Europacupen. På den tiden var det en ren utslagsturnering utan gruppspel där de stora klubbarna kunde åka ur efter bara en match. Inte lönsamt nog, resonerade Berlusconi.
Det skrämde Uefa, som under Lennart Johanssons ordförandeskap mötte de potentiella renegaterna halvvägs och förhandlade fram det nya formatet Champions League till hösten 1992. Sex år senare utökades antalet klubbar från 24 till 32, efter press från bland annat Milan igen.
År 2009 kom Real Madrid-presidenten Florentino Pérez med ett utspel i spansk tv:
– Vi måste komma överens om en ny europeisk superliga som garanterar att de bästa alltid möter de bästa, det är något som inte händer i Champions League, sade han enligt The Telegraph.
Ett förhandlingsknep?
Viasats expert Martin Åslund tror att European Premier League-förslaget är ett förhandlingsknep – precis som Berlusconis första försök på 80-talet misstänks vara – för att styra Champions League dit storklubbarna vill.
Men skulle Fifa vinna på att gå in och konkurrera med Uefa? Fotbollens världsorganisation äger rättigheterna till VM, men mästerskapet spelas bara en gång vart fjärde år och man vill ta del av den europeiska fotbollskakan.
– Det har varit en otrolig ökning av pengar inom fotbollen, men majoriteten hamnar i klubbarna. Det är inte nationerna som tjänar pengarna och i förlängningen innebär det att en spelare som tjänar 300 miljoner kronor i netto kanske bara ser det som "goodwill" att spela för landslaget, säger Åslund till TT.
Enligt Sky Sports är det oklart om det ens är juridiskt möjligt att lansera European Premier League innan 2024, då stora avtal ska förhandlas om. Samtidigt dömer Uefa ut förslaget på sportsliga grunder.
– Uefa och klubbarna är fast beslutna att inte förstöra det som är Champions Leagues styrka genom att skapa en superliga med 10, 12, eller ens 24 klubbar, som garanterat hade blivit tråkig, säger en talesperson.
Barça har sagt ja
Bland kritikerna finns också tidigare storspelaren Luís Figo – kandidat till att bli Fifa-ordförande 2015 – som agiterar på Twitter:
"Den här idén hade förstört fotbollen som vi känner den. Det handlar bara om girighet och att sporten ska domineras av några få elitklubbar, medan resten av klubbarna och ligorna som fansen älskar dör. Fotbollen borde förena sig! Alla borde visa motstånd!", skriver han.
På tisdagskvällen meddelade Barcelonas ordförande Josep Maria Bartomeu att han, tillsammans med övriga i styrelsen, avgår. Men på samma presskonferens som Bartomeu meddelade sitt beslut berättade han också att Barça har tackat ja till en plats i en ny superliga.
– I går (måndag) accepterade vi ett erbjudande om att delta i en framtida europeisk superliga, vilket skulle säkra klubbens finansiella framtid, sade Josep Maria Bartomeu bland annat.