"Hundra procent mål" när Frick avgjorde

Ett mönsteranfall gav Per Frick öppet mål. Det räckte för att Elfsborg skulle vinna bortaderbyt mot IFK Göteborg – för första gången sedan 2003. –Det hade varit jobbigt att missa där, säger Frick efter 1–0-segern.

Elfsborgs Per Frick jublar över sitt mål under den allsvenska premiären borta mot IFK Göteborg.

Elfsborgs Per Frick jublar över sitt mål under den allsvenska premiären borta mot IFK Göteborg.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Sport2020-06-14 16:40

Elfsborg tog ledningen på Gamla Ullevi. Men det har hänt förr, konstaterar Per Frick.

Men den här gången – för första gången på 17 år – räckte det till seger också.

– Det är lång tid. Så det är en lättnad, säger Elfsborgsanfallaren.

– I alla fall två år av de åtta gångerna som jag har varit med har vi haft ledning i slutet och de har kvitterat sent. Då har man ju tänkt att det kanske var något spöke. Så jag var klart rätt nervös sista minuterna, även om de var en man kort.

Miss i försvaret

IFK Göteborg och Elfsborg, sjua respektive åtta i fjol, skuggade varandra i tabellen förra säsongen. Inte oväntat började premiären ungefär lika jämnt.

Det var inte minst två starka försvar som gjorde upp i hettan på Gamla Ullevi – tills ett försvarsmisstag bäddade för Elfsborgs ledningsmål i slutminuterna av den första halvleken.

Efter ett snyggt växelspel mellan Per Frick och Rasmus Alm tryckte Frick, helt fri framför mål, upp bollen i nättaket. "Hundra procent mål", är Fricks kommentar efteråt.

– Ja, och ändå lade jag den rätt högt, så det var tur att jag var ganska nära mål när jag lade in den, säger han.

Elfsborg fick därmed ett skönt mål med sig in i omklädningsrummet, efter en halvlek där IFK Göteborg varit det något starkare laget.

IFK Göteborg gjorde sitt bästa för att hämta upp underläget i den andra halvleken. Men försöken tog oftast tvärstopp vid det disciplinerade Elfsborgsförsvaret, där inte minst kenyanske mittbacken Joseph Okumus starka huvudspel blev avgörande.

I slutminuterna blev dessutom inbytte mittbacken August Erlingmark utvisad.

"400 grader"

IFK Göteborg har samtidigt vass förstärkning i mittbacksveteranen Mattias Bjärsmyd och landslagsmittfältaren Jakob Johansson att vänta sig inom kort, som dock båda missade premiären med knäbesvär. Lagets tredje hemvändare, Alexander Farnerud, fick bara några minuters speltid i slutet.

Elfsborgs hemvändare Johan Larsson, tillbaka från fem säsonger i danska Brøndby och Guingamp i Frankrike, var däremot med från start i den gassande solen.

– Det var läge för det (en seger) i dag, säger Larsson till Dplay.

– Sedan var det ju 400 grader varmt, så det var skönt att få vattenpauserna i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!