Hundraårsjubilaren "en god samhällsbyggare"

Under lördagen firar Vimmerby IF hundra år som förening. Vi har pratat med Magnus "Budo" Ericsson, som varit ordförande i många år och nu är styrelseledamot.

Magnus "Budo" Ericsson har varit involverad i Vimmerby IF sedan barnsben.

Magnus "Budo" Ericsson har varit involverad i Vimmerby IF sedan barnsben.

Foto: Bertil Andersson

Sport2019-11-09 08:00

Budo har varit med i många år och är kanske en av dem med klarast bild av VIF som klubb genom åren.

– Vimmerby IF har varit en mångfacetterad förening. Det har funnits många idrotter och många sektioner. De största har väl varit fotboll, handboll, friidrott och hockey. 

Numera har Vimmerby IF endast fotbollsverksamhet. Men det är inte omöjligt att något mer tillkommer i framtiden. 

– Det vet vi inte. Sådant beror ju på om det dyker upp intresse och möjlighet. Till exempel hittade jag på det här med parafotboll för några år sedan och då fick vi ingå i parasportförbundet. Vi får se vad som är intressant för framtida generationer. Det är en demokratisk process det här, det är ju det som är det fina. Om tillräckligt stort intresse finns för att ha verksamhet i någon annan idrott så kan vi ju ha det. 

VIF har alltså varit en del av Vimmerby stad i 100 år nu. En viktig sådan, tycker Budo Ericsson: 

– Jag har varit med i föreningen på olika sätt ända sedan barnsben. Jag har upplevt att det är en stark och solid förening, som också är en god samhällsbyggare. Klubben har varit med och byggt Vimmerby, med värdegrunder och god anda, säger Budo och lägger till:

– Idrottslivet generellt betyder väldigt mycket. Inte bara i Vimmerby IF, utan alla föreningar och ideella verksamheter har varit med och byggt Vimmerby. Vi har dragit vårt strå till stacken på olika sätt. Vi har gjort mycket med integrationsarbetet när det varit stora flyktingvågar. Sedan har vi även dragit in skattekronor till staden. Det var någon uträkning där det framgick att Bullerby Cup drar in runt 7 miljoner extra till kommunkassan varje år. 

Hur ser du på representationslagen?

– Det är hoppfullt. Vi har en stor ungdomsverksamhet som ger framtidshopp. Ett jubileumsår kanske man inte vill åka ur, det är ju tråkigt, men så kan det vara. Det går lite i cykler. Våra målsättningar är inte resultatmässiga i första hand, utan vi vill vara regionens bästa förening. 

Och trots degraderingarna tycker Budo att Vimmerby IF fortfarande är den förening med bäst förutsättningar. 

– Vi har välutbildade ledare, bra lokaler och bra arenor. Bullerby Cup är ju också en sak som ger bra förutsättningar. Jag tycker att allt fungerar som det ska. Och så tar vi ju ett stort ansvar vid sidan av planen också, säger Ericsson och lägger till: 

– Sedan finns det alltid saker att utveckla i föreningen och visst vill vi hamna högre upp igen med seniorlagen, men jag tycker vi gör och har gjort mycket rätt som förening. 

Hur tänker du inför föreningens framtid?

– Jag är hoppfull om att VIF ska fortsätta utvecklas. Det är många som vill påverka och tycker saker. Vi lyssnar och tar till oss vad medlemmar och supportrar tycker, säger Budo och förklarar att föreningen nästan bara fokuserar på framtiden. 

 – Nu fyller klubben hundra år och vi är nöjda med vad vi har gjort, men vi slår oss inte för bröstet. Det är som när vi blev årets ungdomsförening i Sverige 2012. Vi var nöjda den kvällen, men sedan måste man blicka framåt hela tiden. Så kommer det fortsätta vara. Vi som leder föreningen idag har ett ansvar att föra ledarskapet vidare och få in nya unga röster som kan ta hand om klubben i framtiden.

Men innan Budo Ericsson och hans Vimmerby IF blickar framåt ska ett hundraårsjubileum firas. 

 – Vi hoppas att det blir en trevlig kväll och ett minne för livet.

Om Vimmerby IF

Alla sporter Vimmerby IF har haft verksamhet i genom åren: 

Fotboll, bordtennis, friidrott, ishockey, bandy, varpa, orientering, cykling, skidåkning, handboll. 

Bullerby cup:

1977 startade Vimmerby IF tillsammans med Smålands Fotbollsförbund en cup för ungdomslag. Det blev ett blygsamt första år, med bara ungefär 25 lag. Men redan andra året ökade antalet och sedan dess har Bullerby Cup varit en viktig del av Vimmerby IF. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!