Hyllas efter drömmålet: ”Fått en del kritik”

AIK närmar sig ett säkrat allsvenskt kontrakt efter seger hemma mot IFK Göteborg. Henok Goitoms 2–0-mål var dessutom en riktig pärla. –Jag är så glad att Henok får göra det målet, han har fått en del kritik i år, säger AIK-tränaren Bartosz Grzelak.

Henok Goitom, till vänster, satte 2–0 till AIK.

Henok Goitom, till vänster, satte 2–0 till AIK.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sport2020-10-18 19:45

Ett bottenmöte mellan två storklubbar. AIK och IFK Göteborg har haft svårt att hitta rätt under årets allsvenska säsong, men med nya tränare vid respektive roder har båda lagen visat på en uppåtgående formkurva.

I söndagsmatchen på Friends arena i Solna var det hemmalaget som skulle visa sig starkast. Seger med 2–0 innebar också fjärde raka segern i allsvenskan för AIK.

Hemmalaget fick en drömstart och tog ledningen redan i den fjärde minuten då Filip Rogic nickade in en hörna. Hans första mål i AIK-tröjan efter flytten från ryska Orenburg i augusti.

Henok Goitom, som gjorde sin 200:e match för AIK i allsvenskan, firade milstolpen med att bomba in 2–0 från en position utanför straffområdet.

Gamla fotbollsskor

Förklaringen bakom drömmålet? Ett par gamla fotbollsskor han hittat i sin pappas bagagelucka.

– De var fem, sex år gamla. Jag har alltid tyckt att gamla skor varit skönare. Nu är det mycket plast och jag vet inte vad, så jag har haft lite problem att hitta rätt. Nu känns det bra, säger han.

På presskonferensen efter matchen valde Bartosz Grzelak att hylla Goitom, som fått utså en del kritik under säsongen.

– När situationen var som värst i klubben gick han ut och spelade varenda match fast han inte var i form och kanske heller inte var helt frisk hela tiden. Sedan får han göra ett sånt här mål i en sån här viktig match. Det känns riktigt bra, säger Bartosz Grzelak.

Lustig klev av

Desto mer oroande för AIK är att nyckelspelaren Mikael Lustig tvingades utgå skadad. Lustig kom tillbaka från Sveriges Nations League-match mot Portugal med en känning i ett knä, men startade ändå matchen mot IFK Göteborg. Efter halvtimmens spel byttes han ut mot Robert Lundström.

– Han hade en känning efter landskampen. Vi gjorde alla tester vi kunde göra. Vi var helt trygga med att han skulle gå in i den här matchen, men det kan faktiskt vara en annan skada. Jag har inte fått den rapporten. Det behöver nödvändigtvis inte vara det som hände vid landslagssamlingen, säger Grzelak.

IFK Göteborg meddelade inför matchen att nyckelspelarna Giorgi Charaishvili och Robin Söder var tillbaka i truppen. Charaishvili inledde matchen från start medan Söder byttes in med kvarten kvar.

Någon vidare effekt fick man dock inte. Med enbart ett skott på mål lyckades ”Blåvitt” inte ställa till några större problem för AIK-försvaret.

Efter segern drar AIK ifrån Göteborg i tabellen, nu skiljer sex poäng mellan lagen. Göteborg ligger 13:e plats i tabellen, tre poäng från nedflyttningskvalplats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!