Idrotter hamnar i kläm: "Det är åt helsike"

Idrotter som bedöms ha tävlingsområden som inte kan avgränsas har inte samma förutsättningar som andra. Det gör att barn och ungdomar som sysslar med idrotter som cykel, simning och orientering ännu inte kan tävla ordentligt. "Det är något vi måste komma till rätta med", säger idrottsminister Amanda Lind (MP) till Orienteringsmagasinet.

Segling är en av idrotterna i kläm. Arkivbild.

Segling är en av idrotterna i kläm. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sport2021-05-04 15:26

När Folkhälsomyndigheten (FHM) i förra veckan meddelade att det är tillåtet att spela matcher och tävla utomhus för barn och ungdomar födda 2002 eller senare var det ett glädjebesked för många idrotter.

Men sporter som till exempel cykel, orientering och segling – så kallade VVS-idrotter (väg, vatten och skog) – bedöms använda tävlingsområden som är tillgängliga för allmänheten och som inte kan avgränsas. Därmed faller de under regleringarna för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster.

Det gör att bara åtta personer i nuläget får delta.

– Ett enkelt konstaterande: Det är åt helsike. De som drabbas extra mycket är de idrotter som är mest smittsäkra, säger RF:s ordförande Björn Eriksson till TT.

"Otroligt stor fara"

Orienteringsförbundets ordförande Maria Krafft Helgesson är starkt kritisk och har på förbundets hemsida uppmanat personerna vid makten att "göra om och göra rätt".

– Den här begränsningen gör att vi just nu inte kan vara fler än åtta. Det är en otroligt stor fara för folkhälsan och barn och ungdomar. Det är väldigt viktigt för barn och ungdomar att få röra på sig och göra det i de här formerna. Vi ser att orienteringen absolut kan utövas och vara smittsäker, säger hon till TT.

TT: Vad säger barn och ungdomar om det här?

– Det är svårt att motivera när jag får frågan från barn och ungdomar om varför inte orienterare får tävla medan en klasskamrat får det i en annan idrott. Vi vill att alla barn och ungdomar värderas på samma sätt så att de får utöva den idrott man älskar.

"Ute på vatten"

En annan idrott som är placerad i samma fack är seglingen.

– Inom seglingen är vi ute på vatten och stora ytor och barnens segling är ofta i enmansjollar långt ifrån varandra. Så tittar man på bekämpning av smittspridning finns det inte skäl att tillämpa en gräns på åtta. Inte ens på hamnområdet men i synnerhet inte ute på vattnet, säger Martin Wigforss vid Kungliga Svenska Seglarsällskapet.

Idrottsminister Amanda Lind (MP) säger i ett mejl till Orienteringsmagasinet att de olika förutsättningarna för idrotter under pandemin är något man vill komma till rätta med.

"Barns rörelse har varit prioriterad för mig som idrottsminister under hela pandemin men vi har haft utmaningar just i hur lagstiftningen ser ut och det är uppenbart att de här aktiviteterna kommer i kläm på grund av det. Det vill jag lösa så snabbt som möjligt", säger Lind.

"Jag vet att det finns en stor vilja och förmåga att anordna tävlingar på ett säkert sätt och att själva utövarna löper en extremt liten risk att smittas. Orientering och andra liknande idrotter är exempel på verksamheter som drabbats hårdast av att vi inte haft en anpassad lagstiftning."

Förslag på remiss

I fredags skickade regeringen ett förslag på remiss att motionslopp och liknande tävlingar ska kunna ha 150 idrottsutövare från och med den 17 maj. Något som påverkar idrotter som just segling och orientering.

"Dessa verksamheter omfattas av det vi nu remitterar. Det innebär att motionslopp och liknande idrottstävlingar får en särskild begränsningsnivå som är högre än andra typer av arrangemang och där högst 150 idrottsutövare samtidigt får delta i det första steget. Jag vet att det finns en enorm längtan efter att större motionslopp och liknande tävlingar ska kunna arrangeras på ett säkert sätt och att idrottsrörelsen är redo att ta det här ansvaret", skriver Amanda Lind till TT.

Folkhälsomyndigheten (FHM) har ännu inte tagit ställning till remissförslaget.

– Det beror på smittläget, nästa vecka kommer det väl ett definitivt besked, säger Sara Byfors, enhetschef på FHM.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!