Ingen CL-titel i år för Haak: "Så himla nära"

Isabelle Haak, 20, var några få matcher från att nå karriärens hittills största ögonblick. Den svenska volleybollstjärnan ledde Champions Leagues poängliga inför semifinalspelet. Nu ställs turneringen in. –Det var synd, för det var så himla nära. Nu ska man gå igenom en hel säsong till, säger hon till TT.

Isabelle Haak och hennes klubbkamrater i Istanbul får inte chansen att vinna Champions League. Turneringen ställs in. Arkivbild.

Isabelle Haak och hennes klubbkamrater i Istanbul får inte chansen att vinna Champions League. Turneringen ställs in. Arkivbild.

Foto: Internationella Volleybollförbundet (FIVB)

Sport2020-04-24 13:25

När coronapandemin slog till och satte stopp för spel tills vidare var Haak och hennes klubb Vakifbank Istanbul i semifinal. Nu är säsongens turnering definitivt över – och någon mästare koras inte i Champions League.

– Det är jättetråkigt fastän det var väntat. Det gick så himla bra för oss, speciellt nu på slutet. Vi hade många vinster på raken, man ville fortsätta på det. Så det var synd att det avslutades mitt i allt, när vi var på väg mot toppen, säger Isabelle Haak på telefon från familjens hem i Ängelholm, där hon befinner sig under coronapandemin.

Lysande säsong

Högerspikern, fostrad i Engelholms VS, har haft en lysande debutsäsong i den turkiska superklubben Vakifbank Istanbul.

Bland framgångarna: brons i klubblags-VM där hon vann poängligan och utsågs till bästa högerspiker, turkisk seriesegrare och i semifinal i Champions League där hon ledde poängligan med 170 poäng på åtta matcher.

En Champions League-titel står högt, högt upp på Isabelle Haaks att göra-lista under karriären.

– Vi vet hur mycket vi har tränat och kämpat för att nå dit där vi var. Men jag är i början av karriären och det kommer fler chanser förhoppningsvis. Vi får ta det nästa år i stället, säger Haak.

– Men det är klart, den här chansen var så himla stor så man vet inte om det kommer att se ut så igen.

Tveksam till spel

Hur det blir med det turkiska slutspelet – Vafikbank har tagit hem mästerskapet de två senaste åren – vet hon fortfarande inte.

– Det är ingen som vet. Vi vet inte om det kommer att skjutas fram eller om det ska stoppas helt.

TT: Tror du att det blir något mer spel?

– Det känns tveksamt. Det är upp till varje förbund, och sporten är väldigt stor i Turkiet så man vet ju aldrig, men om det blir av så är det nog inte förrän tidigast i juni eller så. Det känns ganska långt bort just nu, men man vet aldrig.

Europeiska volleybollförbundet, CEV, väntar också med att ta beslut kring hur det blir med landslagens EM-kval. De är planerade att genomföras 15 augusti-6 september. Senast den 1 juli ger CEV besked. Kan kvalet inte genomföras i år lär spel vänta i januari nästa år.

Sverige deltar med både dam- och herrlandslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!