Ingen idrott – ändå delas tunga priserna ut

2020 är idrottsåret som till stora delar ödelades av coronaviruset. Ändå kommer både Bragdguldet och Jerringpriset att delas ut.
–Vi har delat ut Bragdguldet varje år sedan 1925. Man vill ogärna bryta den sviten, säger bragdjuryns sekreterare Anders Lindblad.

Stavhopparen Armand Duplantis hann sätta dubbla världsrekord innan coronaviruset lamslog idrotten. Arkivbild.

Stavhopparen Armand Duplantis hann sätta dubbla världsrekord innan coronaviruset lamslog idrotten. Arkivbild.

Foto: Pontus Stenberg/TT

Sport2020-05-12 05:35

Både Svenska Dagbladet och Radiosporten planerar att dela ut sina tunga priser, Bragdguldet och Jerringpriset, trots att coronapandemin gjort att antalet idrottsprestationer under 2020 minskat drastiskt.

– Vi ska absolut försöka dela ut ett Bragdguld. Dels för att det har ju faktiskt hänt saker. Jag tänker på Duplantis världsrekord i stav, Linn Svahns seger i sprintcupen och Frida Karlsson i Holmenkollen, säger Anders Lindblad, krönikör i SvD och bragdjuryns sekreterare, och fortsätter:

– Det gjordes ändå prestationer som är fullt färdiga bragdvinnare. Plus att vi hoppas att idrotten ska komma i gång så att det blir fler kandidater.

"Behövs bara en"

Han berättar att de redan haft ingående diskussioner, han tillsammans med både juryn och Anna Careborg som är ordförande i bragdnämnden och SvD:s chefsredaktör. Och visst blir det speciellt.

TT: Kommer priset att kännas lika stort och fint i år?

– Det är ju frågan. Om det verkligen gör det när bara några haft chansen att göra sina bragder. Men sedan är det också så att för att ha en vinnare behövs egentligen bara en riktigt bra prestation, om man ser det krasst.

Där kan bragdjuryn tacka Armand Duplantis för hans show innan coronapandemin slog till.

– Den prestationen hade ju varit med väldigt högt upp även om det hade varit OS, det tror jag. Det var ju bragdmässigt i allra högsta grad.

Processen kan förändras

Radiosportens Bengt Skött, mångårig redaktör för Jerringpriset, är van att plocka fram mellan 10 och 15 kandidater. I år får han vara nöjd om han kommer upp i fem.

– Jag har på min lista fortfarande omkring åtta händelser som inte är strukna efter sommaren. Vi ser två kandidater nu (Duplantis och Svahn plus eventuellt Karlsson) och hoppas att vi kan komma upp i fyra-fem stycken. Det kan räcka, säger Skött.

Precis som Idrottsgalan, som öppnat för att göra förändringar på grund av att man kanske inte får ihop tillräckligt med nomineringar, ser Skött att Jerringpriset kan få en ny layout.

– Vår förändring kan bli att vi förkortar resan fram, antingen att vi förkortar röstperioden eller låter alla de få kandidater som finns leva under hela processen. Men det är ingen tvekan om att priset ska finnas i år också. Och folket ska fortfarande få sin talan.

Fakta: Senaste årens vinnare

Bragdguldet:

2019: Tove Alexandersson, orientering.

2018: Hanna Öberg, skidskytte.

2017: Sarah Sjöström, simning.

2016: Henrik Stenson, golf.

2015: Sarah Sjöström, simning.

Bragdguldmedaljören utses av en jury på 14 ledamöter den första tisdagen i december, vilket i år är den 1 december.

Jerringpriset:

2019: Tove Alexandersson, orientering.

2018: Hanna Öberg, skidskytte.

2017: Peder Fredricson, ridsport.

2016: Peder Fredricson, ridsport.

2015: Sarah Sjöström, simning.

Priset, uppkallat efter radiopionjären Sven Jerring, delas ut på Idrottsgalan i januari efter omröstning av svenska folket i flera omgångar. Den sista röstningen sker finalkvällen. Datum för 2021 års gala är inte spikat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!