Coronakrisen drabbar svensk idrott både på elitnivå och inom breddverksamheten.
En av de största sporterna inom Riksidrottsförbundet (RF) är Orienteringsförbundet som har en stor breddverksamhet över hela landet, men också arrangerar några av världens största tävlingar inom sin sport, som Tiomila och O-Ringen.
Tiomila, som skulle ha arrangerats i Kungsängen utanför Stockholm i maj, har skjutits på framtiden och kan komma att ställas in.
O-Ringen är tänkt att arrangeras i sommar i Uppsala.
– Vi är ju oroade precis som alla andra förbund och idrotter. Det drabbar ju orienteringen jättemycket och framför allt våra större evenemang. Nu har vi inte tagit beslut om O-Ringen, men där ligger en stor del av våra omkostnader i fara så klart, säger tf förbundsordföranden Maria Krafft Helgesson.
Drabbar arrangörer
Än så länge har de svårt att överblicka hur stor ekonomisk förlust som kan drabba orienteringen på grund av coronaviruset. Ett extrainsatt förbundsmöte under helgen kan göra att bilden klarnar något.
Pengarna från staten, som regeringen nu utlovar, ska fördelas genom RF och kunna gå till såväl aktiebolag som mindre föreningar, vilket är bra tycker Orienteringsförbundet. Olika tävlingar har olika typer av arrangörer och alla behöver stöd nu.
– O-Ringen är ett aktiebolag som är helägt av Orienteringsförbundet. Medan Tiomila är det föreningar som arrangerar.
Innebandysporten välkomnar också det statliga stödet.
– Det är naturligtvis positivt att regeringen förstår allvaret för idrotten som helhet, för det är en viktig folkrörelse som håller i gång ungdomar, säger förbundsordföranden Märit Bergendahl till TT.
Inte kompenseras för allt
Hon beskriver en tillvaro där föreningar dagligen hör av sig och är oroliga för att viktiga cuper som ger intäkter måste ställas in och anställda man har ansvar för måste sägas upp.
– En samlad bild av vad det kommer att kosta innebandyn har vi inte än.
Det beror på hur saker och ting utvecklas framöver, konstaterar hon.
– Men vårt besked till föreningar som hör av sig är att ingen kan räkna med att vi ska bli fullt kompenserade. Man måste göra vad man kan för att minimera sina kostnader.
TT: Tycker ni att pengarna ska gå till att rädda elitidrotten eller breddverksamhet?
– Vi har inte hunnit diskutera det, säger Märit Bergendahl, och fortsätter:
– Men vår inriktning är att vi måste se till att så många föreningar som möjligt kan fortsätta med sin verksamhet och det handlar om att så få som möjligt som utövar vår idrott ska drabbas av att de inte har en förening att gå till.
– Det handlar om att verksamheten ska kunna fortsätta så brett som möjligt.