Inte med i VM-truppen – hoppas ändå på medalj

Martin Johnsrud Sundby är inte ens uttagen i Norges trupp till skid-VM i Oberstdorf. Men är man regerande världsmästare så är man. –Jag drömmer självklart om medalj, säger han inför onsdagens 15 kilometer fri stil.

Martin Johnsrud Sundby under en träning i VM-spåren i Oberstdorf.

Martin Johnsrud Sundby under en träning i VM-spåren i Oberstdorf.

Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Sport2021-03-02 11:29

Det norska skidförbundet hade inte kunnat stoppa 36-årige Martin Johnsrud Sundby från att ställa upp även om de hade velat. VM-guldet på 15 kilometer i Seefeld för två år sedan ger den rutinerade norrmannen en friplats till onsdagens lopp.

Därför är han på plats i Oberstdorf trots att han inte fick en officiell plats i den norska VM-truppen. Av samma anledning är loppet det enda han kommer få ställa upp i under mästerskapet.

– Hittills har jag försökt att ta det lugnt och se det som tio dagars semester. Jag har gjort mina förberedelser i spåret men har samtidigt varit uttråkad till döds. Det har varit skittråkigt att vara här och bara titta på skidlopp, säger Sundby på tisdagens presskonferens.

Knappt tävlat

Norge har som vanligt stora medaljförhoppningar inför tävlingen, och har tagit ut fyra starka åkare i Sjur Røthe, Hans Christer Holund, Simen Hegstad Krüger och VM-debutanten Harald Østberg Amundsen.

Men även Sundby hoppas kunna överraska, trots att han inte har någon koll på var han står formmässigt. Längdveteranen har vunnit åtskilliga VM- och OS-medaljer och tagit hem den totala världscupen flera gånger, men i vinter har han inte gjort ett enda världscuplopp. Och på de få nationella tävlingar han deltagit i har det blivit högst beskedliga resultat.

Stora ryggproblem

– Jag har inte gjort ett enda lopp som jag kan bygga något självförtroende på. Det enda självförtroendet jag har med mig kommer från gamla bravader. Men jag drömmer självklart om en medalj, det är därför jag är här. Det kan tyckas tufft med tanke på mina prestationer på sistone, men jag ger mig inte, säger Sundby.

De senaste åren har han också haft stora besvär med ryggen. Nu känns den bra, men det riktiga testet återstår.

– Det får vi se under loppet. Jag har inte testat ryggen på tävling, det är där jag har fått problem tidigare. Men min dröm är att den inte ska förstöra något.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!