IOK-basen: Bojkotta inte Peking-OS

Människorättsorganisationer kräver bojkott av Peking-OS. Men IOK-ordföranden Thomas Bach vill inte ha någon bojkott. –Bojkott av OS har aldrig lett till någonting och det är idrottarna som får lida, säger han.

IOK-ordföranden Thomas Bach. Arkivbild.

IOK-ordföranden Thomas Bach. Arkivbild.

Foto: Kin Cheung/AP/TT

Sport2021-03-12 21:43

Mer än 180 människorättsorganisationer kräver att länder bojkottar vinter-OS i Peking nästa år. Bland annat för hur Kina behandlar den uiguriska minoriteten.

Den svenska skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson håller med om kritiken och alpinstjärnan Mikaela Shiffrin säger att idrottare tvingas välja mellan deras jobb och deras moral.

Men Thomas Bach, ordförande i Internationella olympiska kommittén, säger att IOK är politiskt neutral och att han inte vill ha någon OS-bojkott.

– Man måste lära av historien. Bojkott av OS har inte lett till någonting, säger han om USA:s bojkott av sommar-OS i Moskva 1980 efter att Sovjetunionen invaderat Afghanistan.

– De som får lida är idrottarna.

Bach säger att IOK gör allt i sin makt för att säkra att OS-värdarna följer bland annat sånt som har med mänskliga rättigheter, pressfrihet och arbetsrättsliga saker att göra.

– Det är vårt ansvar, och vi ser väldigt allvarligt på det. Men vi är ingen superregering som kan lösa sånt som FN, G7 eller G20 inte kan lösa, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!