– Risken att få åka till Tokyo utan nationalsång och flagga är väldigt stor, säger Giovanni Malagò, ordförande i den nationella olympiska kommittén.
Skälet till Malagòs oro är att det italienska parlamentet ska rösta om en lag som ska skapa en regeringskontrollerad idrottsorganisation där den olympiska kommittén, Coni, ska ingå.
Det skulle innebära mindre makt för Coni, och att Italien därigenom bryter mot Internationella olympiska kommitténs (IOK) regler som förbjuder politisk inblandning i de nationella olympiska kommittéerna.
"Är skrämmande"
Malagò säger till Radio Rai, enligt sajten Insidethegames, att IOK kan komma att ta beslut om sanktioner mot Italien den 27 januari. Coni-ordföranden har nyligen haft ett möte med Italiens president Giuseppe Conte och uppmanat regeringen att hitta en lösning på problemet.
– Ingen vill ha sanktioner, det är skrämmande. Vi hoppas därför att vi har hedern och ansvarsfullheten och hittar en lösning, för nu vet alla vilken risk vi löper.
För ett par månader sedan skrev idrottsministern Vincenzo Spadafora till IOK att Coni fortfarande skulle vara självständigt även om lagen skulle gå igenom.
IOK hotar med sanktioner
Det är dock, enligt Insidethegames, inte troligt att det räcker för att blidka IOK som redan 2019, två månader efter att landet tilldelats vinter-OS 2026 i en kamp mot Sverige, skrev till Italiens regering och hotade med sanktioner om inte drastiska förändringar gjordes av lagförslaget.
Ryssland är redan avstängt från OS de kommande två åren, efter dopningsskandalen. Ryska idrottare tillåts trots allt tävla i Tokyo till sommaren och i Peking nästa år, men då under neutral flagg.