Jakten på ägaren - första äganderättssammanträdet

Inget klart ännu om vem som äger ruinen efter slakteriet i Hultsfred. Ett första äganderättssammanträde hölls på tisdagen och det följs upp av ytterligare ett.

Ett första konkret steg i processen att slå fast äganderätten till ruinerna efter slakteriet Hultsfred har tagits. Lantmäteriet kallade till sammanträde. Det kommer nu att följas upp med ytterligare ett.

Ett första konkret steg i processen att slå fast äganderätten till ruinerna efter slakteriet Hultsfred har tagits. Lantmäteriet kallade till sammanträde. Det kommer nu att följas upp med ytterligare ett.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-10-20 19:00

– Det blir ett nytt sammanträde om en månad, säger kommunalrådet Lars Rosander (C) som följer processen med stort intresse. 

Det här ger tre tidigare utpekade ägare en möjlighet att presentera dokument om sin äganderätt till området. De får nu en månad på sig.

– De som är aktuella i sammanhanget är företaget Scan KLS i likvidation, en person i Västervik och en i Jordanien, säger Rosander.

Ägarsituationen kompliceras av att det inte finns någon lagfaren ägare till tomten. Den senaste lagfarten står på företaget Scan KLS, som är i likvidation. Och någon eventuell senare ägare har inte tagit ut någon lagfart.

Om ingen gör anspråk på ägandet, och därmed ansvaret, så kan kommunen vara beredd att rycka in som ägare och se till att det blir uppstädat. Något som boende i området ser fram emot. Utsikten över brandruinen är allt annat än trevlig tycker de.

Men samtidigt tar kommunen en viss risk om man går in. Som vi tidigare berättat, är det aldrig gjort någon markundersökning på tomten och ingen vet om det döljer sig gamla miljösynder som behöver saneras. Tidigare har det bland annat legat en träindustri på platsen.

Men innan ett övertagande kan ske kan det dröja länge än.

– Det är viktigt att det blir en rättssäker process, säger Lars Gjörloff, utvecklingschef. Han satt med på sammanträdet tillsammans med kommunjuristen Peter Olsson.

– Men i nuläget har jag ingen kommentar, säger Gjörloff. Förrättningen pågår fortfarande, vi får avvakta och se.

Karta: Hultsfred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!