Hon är långtifrån den första längdåkaren som byter till skidskytte. Men det är inte många som likt Nilsson valt att slänga på sig geväret på toppen av sin skidkarriär.
– Det har betydelse att få in en idrottare som Stina Nilsson. Signalvärdet är stort, att hon väljer att göra det när hon är på topp, säger Håkan Blidberg, marknadschef på Svenska skidskytteförbundet.
"Extremt folkkär"
Han jämför Nilsson med föregångaren Magdalena Forsberg. Forsberg, en av världens bästa skidskyttar på sin tid, var också folkkär och fick ta emot Jerringpriset fyra gånger.
– Stina har ett fantastiskt marknadsvärde och varumärke. Hon är sympatisk och sprider idrottsglädje. Om man jämför med Magdalena så har Stina en personlighet och en uppskattning hos dem som gillar längd och skidskytte, som är ganska lik Magdalena. Det är en extremt folkkär idrottare som vi välkomnar med öppna armar.
Frågan är om Nilssons byte är ett tecken i tiden. Intresset för skidskytte har vuxit kraftigt i Sverige, inte minst efter de blågula framgångarna under OS i Pyeongchang 2018 med nya stjärnor som Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson.
Höga tv-siffror
Bengt Jönsson, generalsekreterare i Svenska skidskytteförbundet, har noterat att allt fler unga väljer skidskytte direkt, utan att först börja med längdskidor, och kunde i vintras också se hur skidskyttet ofta matchade längdtävlingarna sett till tv-tittarsiffror.
Ute i Europa är det dessutom inget snack om vilken sport som har övertaget.
– Numera är det en mycket större idrott än skidåkning på kontinenten. Det märker vi på tävlingarna i mellan-Europa, det är ett enormt intresse, säger Jönsson.
– Det är ingen som helst tvekan om att vi har en fantastisk medvind och ett positivt go i skidskyttet i hela världen. I Sverige har vi sett att allt fler vill prova på skidskytte och vi har sett det på våra tittarsiffror, som har ökat stadigt och nu ofta ligger på 1,1–1,2 miljoner i Vinterstudion (SVT).
Publikfest på VM
Stina Nilsson har själv berättat hur inspirerad hon blev när hon följde årets skidskytte-VM i Antholz på tv. Där fick hon se en mästerskapsfest med fyllda läktare och hård konkurrens mellan många olika nationer, ytterligare två delar där längdsporten har svårt att hålla jämna steg.
– Det roligaste är sättet som Stina uttrycker det på, att hon väljer det här utifrån att det verkar och ser så fantastiskt roligt ut. Och det är det vi vet om vår idrott. Kombinationen av det fysiska och skyttemomentet, det gör att man får en annan stimulans som idrottare, säger Håkan Blidberg.
Bengt Jönsson gläds också, men betonar att han inte önskar att skidskyttet ska springa ifrån längdskidorna.
– Verkligen inte. Längdskidor är ju nationalidrott i Sverige. Men givetvis är det roligt att det i skidskyttet kan vara tio olika nationer som kan vinna. Och också hela nerven och stämningen tror jag lockar väldigt många. Även de som inte är jätteintresserade av idrott tycker om att titta på skidskytte, säger Jönsson.