Johaug: "Vi förberedde oss på det värsta"

Hela norska skidlandslaget sattes i karantän i Finland sedan en tränare testats positivt för covid-19. Nu har Eirik Myhr Nossums fått tillbaka ett negativt test och Norge får tävla. –Vi förberedde oss på det värsta och att det inte skulle bli några tävlingar, säger Therese Johaug.

Therese Johaug på Gardermoens flygplats inför avresan till Finland.

Therese Johaug på Gardermoens flygplats inför avresan till Finland.

Foto: Terje Bendiksby/NTB/TT

Sport2020-11-26 09:50

Under torsdagsmorgonen meddelade det norska skidförbundet att landslagstränaren Eirik Myhr Nossum testades positivt för covid-19 vid ankomsten till världscuppremiären i Ruka.

Alla åkare, inklusive storstjärnorna Therese Johaug och Johannes Høsflot Klæbo, samt de ledare som inte åkte bil till Ruka, sattes omgående i karantän.

Men vid lunchtid kom svaret från kontrollprovet tillbaka negativt. Det norska laget kan börja träna igen och är klart för start i världscuppremiären som inleds med sprint på fredagen, skriver det norska skidförbundet i ett pressmeddelande.

Ute och tränar

– Vi förberedde oss på det värsta och att det inte skulle bli några tävlingar. Desto gladare är man nu. Vi försökte hålla humöret uppe, men det var en jobbig situation att hamna i. Vi måste förbereda oss på att det blir så här i vinter. Det är förmodligen inte det händer, säger storstjärnan Therese Johaug till NRK.

När TT når den svenska landslagschefen Anders Byström har han precis träffat det norska landslaget ute i spåren.

– Självklart vill vi alla att de bästa ska vara med. Men vad innebär det att det första är positivt och sedan negativt? Jag har inte läkarkunskap för att svara på det, men jag hoppas alla är friska, säger han.

Sverige störs inte

TT: Vad säger du om störningsmomentet som uppstår?

– Det stör Norge mer än oss. Vi har varit ute och tränat och åkarna fick reda på det efteråt. Det är värre för Norge som plötsligt trodde de var på väg hem, men som nu är inne i leken igen. Nu får de inte testa skidorna i några klassiska spår, bara skate. Förutom att man börjar tänka mer på det (coronaviruset) tycker jag inte att det stör.

Enligt finländska smittskyddsregler måste personer som har exponerats för covid-19 i minst 15 minuter på nära håll (mindre än 2 meter) stanna i karantän tio dagar efter att de blivit utsatta. I förra veckan fick bland annat det svenska alpinlandslaget inte tävla i finländska Levi eftersom en tränare testats positivt.

Fakta: Världscuppremiären i Ruka

27-29 november, Ruka, Finland

Fredag:

Sprint, klassisk stil, damer och herrar. Finalpasset inleds klockan 12.30.

Lördag:

9.40: 10 kilometer, klassiskt, damer

12.45: 15 kilometer, klassiskt, herrar

Söndag:

11.50: 10 kilometer, jaktstart, fristil, damer

12.50: 15 kilometer, jaktstart, fristil, herrar

Tävlingarna sänds på SVT:s kanaler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!