JVM-petade Grans bakom Malmös vändning

Han blev bortplockad i sista sekund från truppen till junior-VM. Nu låg backtalangen Helge Grans bakom Malmös vändning hemma mot Örebro. –Det var skönt, säger 18-åringen efter att ha gjort ett mål och en framspelning i 4–1-segern.

Malmöjubel efter att hemmalaget vänt ett 0–1-underläge till seger med 4–1 mot Örebro.

Sport2021-01-07 21:20

Helge Grans var den sista spelaren att gallras bort när den svenska truppen spikades till junior-VM, som avslutades häromdagen i kanadensiska Edmonton.

– Det var såklart tråkigt. Det är något som man har drömt om sedan man var liten, men samtidigt fick man väl hitta något positivt och komma hem till Malmö och träna på här. Visa att man skulle ha varit med (på JVM), säger backtalangen.

"Försöka hitta en lucka"

Mot Örebro visade Grans upp sina fina kvaliteter. Malmö låg under med 0–1 inför den tredje perioden sedan Joona Rask gett Örebro ledningen 16.05 in på den första perioden.

Inom loppet av 50 sekunder kunde dock Malmö vända till ledning – och båda målen kom i numerära överlägen. Det första svarade just Grans för när han hängde in 1–1-pucken i krysset sedan Emil Sylvegård skymt Örebromålvakten Jonas Arntzen.

– Emil är ju tung och stark där framför, så man får försöka hitta en lucka, säger Grans, som nu har svarat för tre SHL-mål denna säsong.

Blott 50 sekunder senare passade han fram Jan-Mikael Järvinen, som hittade en lucka sedan Sylvegård återigen skymt bortamålvakten.

– Det var skönt. Det har väl inte riktigt lossnat för oss i powerplay på ett tag nu och det är bra för vårt självförtroende, säger Grans.

Knappt två minuter efter 2–1-målet skickade Joe Veleno in 3–1 på en retur.

– Jag tror att det var rätt viktigt faktiskt att få in den pucken där. Nästan stänga ner matchen och efter det bara jobba väldigt hårt och kontrollera det, säger Helge Grans.

I slutskedet kunde Emil Sylvegård sätta 4–1 i tom kasse sedan Örebro tagit ut målvakten. Malmö har nu tre raka segrar och har på de nio senaste omgångarna tagit sju trepoängare. En form som lyft skåningarna från botten till tionde plats i SHL-tabellen.

– Jag tycker att vi har börjat jobba mer tillsammans hela laget och är inte så utspridda. Då är det lättare att vinna, säger Helge Grans.

Örebro är sämst i SHL när det gäller att försvara sig i numerära underlägen. Närkingarna har släppt in 34 mål på 87 boxplay.

"Samma kryss igen"

– Malmö är kliniskt och effektiva i utvisningen. Sedan drar vi på oss en till och så smäller det i samma kryss igen. Därefter har vi inte energin som krävs för att vända tillbaka matchen. Jag är väldigt besviken över att vi inte kan hantera den här matchen bättre i den tredje perioden, säger Örebrotränaren Niklas Eriksson.

Tabellfemman Örebro vann under onsdagen borta mot Linköping (7–4), men har just nu en form där laget vinner blott varannan match. Senast närkingarna vann två SHL-matcher i rad var i mitten av december.

Rättad version: Senast Örebro vann två matcher i rad var i mitten av december.