Den 33-åriga Charlotte Kalla har tagit medalj i sex raka VM, men har inte alls haft den säsong och de förberedelser som hon hade hoppats på. Det var därför osäkert om hon ens skulle få plats i VM-truppen.
Men Kalla är uttagen som en av åtta damåkare.
– Jag kan förstå att folk undrar, hon gjorde ingen bra helg i Falun. Men vi vet vad Charlotte kan när hon är som bäst, säger landslagschefen Anders Byström på en pressträff.
– Sedan är hon viktig ur erfarenhetssynpunkt för de yngre som inte varit på ett VM tidigare, som Linn Svahn till exempel. Det kan betyda mycket att ha en sådan person med i gruppen.
Sjuk i covid-19
Kalla blev sjuk i covid-19 i höstas och missade därför inledningen av säsongen. Comebacken i tävlingsspåren har sedan varit svajig. Första världscuploppet, i Lahtis för tre veckor sedan, blev lyckat och Kalla slog till med en sjundeplats i skiathlon.
Men i Falun helgen därpå blev hon bara 48:a i masstarten – ett av karriärens sämsta världscupresultat – efter att ha störts av ryggproblem. Nu är skavankerna borta, och hon kan åter träna för fullt.
– Det är häftigt att tänka tillbaka på vilken belastning jag kunde ha för en dryg vecka sedan och vilken status jag är i nu. Det känns jättejättehärligt att få dra iväg med övriga gänget på precamp till Saxnäs snart, säger Kalla till SVT.
Någon oro specifikt för att inte få plats i VM-truppen har hon inte känt.
– Det har mer varit en kamp mot klockan för om jag är redo att belasta kroppen. Efter Falun har jag känt mig lite oroad för vart det skulle ta vägen med ryggen. Men väldigt snabbt fick jag ändå positiva besked. Det har mer varit en oro för om kroppen ska palla träning än om jag ska bli uttagen eller inte. För om jag inte är hel och inte kan gör mig själv rättvisa, då har jag inte på ett VM att göra heller.
Positiva signaler
Vilka distanser som veteranen blir aktuell för återstår att se, enligt Anders Byström. Själv ser Kalla fram emot särskilt en distans.
– Jag skulle vilja tävla så mycket som möjligt, men det är inte min uppgift att ta ut laget. Men skiathlon känns ju lockande med tanke på känslan som var i Lahtis, och att jag när VM startar kommer ha hunnit få ytterligare tid sedan covid, säger Kalla.
Även för andra åkare, som Linn Svahn, som har problem med en axel, och Frida Karlsson, som haft en tung start på 2021 och som valde att stå över veckans SM-tävlingar, ser det bättre ut igen.
– Frida tränar på bra och har fått vila upp sig lite efter det som var i Falun. Men vi ska inte sätta för höga krav på henne heller, hon är fortfarande väldigt ung och har mycket kvar av sin karriär, säger Byström.
Inga herrmedaljer senast
I övrigt är det en VM-trupp utan större överraskningar och där åkare som Linn Svahn, Frida Karlsson och Ebba Andersson är de största medaljhoppen på förhand. Mest osäkert var vilken åkare som skulle ta den sista sprintplatsen på damsidan, och valet föll på Johanna Hagström före bland andra nyblivna svenska mästaren Anna Dyvik.
– Det är just toppnivån som hon visar internationellt. Hon har en pallplats från Ulricehamn och hon var fyra i Falun, på de få chanser som hon har fått. Vi tror att hon har den toppnivå som krävs för att kunna vara en medaljkandidat i VM, säger Anders Byström om Hagström.
Det svenska herrlaget består av nio åkare, varav en är Calle Halfvarsson som finns med trots en tung säsong. På VM i Seefeld 2019 blev det inte en enda herrmedalj, men nu hoppas Byström på bland andra Oskar Svensson i sprint.
– Vi har inget uttalat medaljmål men vi har medaljchanser i egentligen varje damlopp. Och jag hoppas också att vi kan hugga på medalj på herrsidan. Det hade vi ingen i Seefeld, det finns möjlighet till det både i stafett, i sprint och i teamsprint, säger Anders Byström.