Kan vänta med publik – men inte med dialogen

Regeringen förlänger restriktionerna gällande publik på svensk idrott till åtminstone den 17 maj. Det tycker Svensk elitfotboll är rätt. –Vi är inte ute efter att öppna just i dag när det är hög smitta. Däremot vill vi ha en seriös dialog för när, var och hur man kan öppna, säger generalsekreteraren Mats Enquist.

Sirius och Halmstad möttes i allsvenskan inför tomma läktare.

Sirius och Halmstad möttes i allsvenskan inför tomma läktare.

Foto: Anders Wiklund/TT

Fotboll2021-04-22 14:20

Vid en presskonferens berättade statsminister Stefan Löfven (S) att restriktionen om max åtta personer i idrottspubliken förlängs på grund av det allvarliga smittoläget av covid-19.

Enquist säger att fotbollsrörelsen gärna väntar med lättnader tills pandemiläget är bättre:

– Just nu vill nog ingen öppna upp så himla mycket när man inte lyckats stoppa smittan på alla andra platser, säger han.

– Men det är inte fotbollen som sprider smitta men det är här man hållit kvar restriktionerna.

"Styvmoderligt behandlade"

Vad han framför allt vänder sig emot är FHM:s förslag på hur lättnaderna ska se ut när man väl öppnar upp för publik, att det handlar om publik på 100 personer i ett första läge och sedan 600 personer och därifrån helt fulla läktare i den tredje fasen. Och att fotbollen inte lyckas få någon dialog med FHM.

– Att inte ens få en dialog på relevanta nivåer vad vi kan göra när smittspridningen är lägre. Att man har den här arrogansen från FHM, att man säger “vi har bestämt att 100 och 600 är rätt nivåer oavsett evenemang", den är helt obegriplig, det är den vi är mest irriterade över. Att de inte efter den här långa tiden bjuder till ens med armbågen, det är väldigt svårt att begripa, säger Enquist.

– Vi tycker att vi under det här året har varit otroligt styvmoderligt behandlade, det har varit nyanslöst.

Jämför med Danmark

Enquist berättar om att fotbollen i Danmark i samråd med myndigheter och regering har bestämt ett helt annat upplägg för öppnande för publik med mellan 2 000 och 20 000 åskådare beroende på arenakapacitet.

– Det är det här som vi vill ha en diskussion om, inte bara när smittan är borta. Frustrationen är mer att det inte finns ett seriöst försök till en öppningsplan, säger Enquist.

– Vi är inte ute efter att öppna just idag när det är hög smitta, vi är ute efter att det ska finnas en seriös dialog för när, var och hur man kan öppna som är baserad på ömsesidig kunskap.

Även Riksidrottsförbundet tycker att restriktionerna är trubbiga. Dels vad gäller publikfrågan, dels vad gäller utomhusidrotter som orientering, segling, och motorsport som i nuläget bara får samla åtta personer men som kan genomföras med avstånd och över stora ytor.

"Här behöver regeringen se över möjligheter att kunna göra olika för att få mer träffsäkerhet och inte begränsa idrott och rörelse i onödan", säger RF-ordförande Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Fakta: Publikfrågan under coronkrisen

2020

11 mars: Regeringen förbjude sammankomster med fler än 500 personer.

27 mars: Regeringen skärper förbudet, som nu gäller sammankomster med fler än 50 personer. Beskedet innebär i praktiken att åskådare stoppas från all idrott på samtliga nivåer i Sverige.

12 augusti: Damallsvenska Piteå blir första elitlag att släppa in 50 åskådare på sina matcher.

28 augusti: Folkhälsomyndigheten föreslår att publikgränsen ska höjas till maximalt 500 personer.

24 september: Regeringen meddelar att man väntar med att införa lättnader för bland annat publik på idrottsevenemang. Orsaken är en ökad smittspridning i samhället.

8 oktober: Regeringen meddelar att det inte blir någon höjning av publik den 15 oktober på grund av det rådande smittläget.

22 oktober: Regeringen beslutar att tillåta 300 åskådare, om de sitter ner, från och med den 1 november.

1 november: Falkenberg i herrallsvenskan tar in 267 personer när laget möter Djurgården. Det blir den enda herrallsvenska matchen med publik förra säsongen.

24 november: Gränsen för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster sänks från 300 till 8 personer.

2021

4 februari: Regeringen meddelar att man ska se över restriktioner och deltagarbegränsningar.

17 februari: Regeringen föreslår att det ska bli möjligt att höja publiktaket från den 11 mars.

26 februari: Folkhälsomyndigheten skriver i ett remissvar att man vill ändra publiktaket från och med den 11 april. Det kan bli aktuellt med 100 åskådare till den allsvenska premiären.

9 mars: Idrottsminister Amanda Lind (MP) säger i en intervju med Göteborgs-Posten att det kan bli aktuellt med publik till den allsvenska premiären.

12 mars: Folkhälsomyndigheten och Svensk elitfotboll har möte för att diskutera publikfrågan.

31 mars: Regeringen beslutar enligt Folkhälsomyndighetens begäran att skjuta på lättnaderna av publiktaket till den 3 maj.

22 april: Lättnaderna av publiktaket skjuts upp till den 17 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!