De flesta elitidrottare kommer att klara sig lindrigt undan en covid-19-infektion, och av allt att döma verkar längdlandslagets hittills enda fall, Charlotte Kalla, ha klarat sig undan med milda symptom. Men okunskapen kring sjukdomen är fortfarande stor, och det finns saker som är oroväckande också för vältränade topputövare.
Skidlandslagets läkare Per "Pliggen" Andersson upplever en tuff utmaning i och med det nya coronaviruset.
– Det här är helt klart det svåraste som jag någonsin stött på. Det är många svåra beslut som ska tas under kort tid, med begränsad fakta och där kunskapsläget är ovisst, säger Andersson.
TT: Var är det svåraste?
– Det är just ovissheten kring att utsätta åkarna för medicinska risker. Var går gränsen? Vad är en rimlig risk att ta utifrån den situation som nu råder?
Extrem sport
Det finns en särskild oro kring utövare som håller på med extrema uthållighetssporter, som exempelvis längdåkare.
– Jag pratar mycket med mina kollegor, och just nu har vi framför allt fokus på hjärtsidan. Man har sett att det här viruset har en benägenhet att också påverka hjärtat. Och det är klart, med den här extrema idrotten ur hjärtsynpunkt, så blir det naturligtvis så att man funderar på vad som är rimligt, säger Per Andersson.
– Och hur påverkas en person som har infektionen men som inte känner av symptom, och som utsätter sig för den hårda belastning som längdskidor innebär?
"Alla är nog lite rädda"
Åkarna i landslaget vill gärna undvika smittan även i vanliga fall. Men snacket om eventuell påverkan på hjärtat förstärker naturligtvis den känslan.
– Jag tror att alla är lite rädda. Men jag tror inte någon i det här gänget är rädd för sitt liv. Det känns ganska tydligt att det är de äldre som är i riskgrupp. Men det som jag är lite orolig över är de rykten man hört om att det ska sätta sig på lungor och hjärta. Då skulle det kunna vara ödesdigert för våra karriärer. Det är det man är mest rädd för, säger Calle Halfvarsson.
Frida Karlsson håller med, men säger samtidigt att oron för att bli sjuk inte är begränsad till covid-19.
– Skidåkare är ju jätterädda för att bli sjuka jämnt. Och en vanlig sjukdom kan också sätta sig på hjärtat om man hanterar den fel. Man strävar alltid efter att bli så frisk som möjligt. Men coronan är såklart inget man suktar efter, säger Frida Karlsson.