Karlin positiv till nya hockeyallsvenskan

Det har spekulerats länge – men nu är det officiellt. Hockeyallsvenskans upplägg förändras och till nästa säsong införs ett rakt slutspel där vinnaren belönas med SHL-spel. "Slutspelsserien var inte genomtänkt" säger VIK-tränaren Mattias Karlin.

VIK:s tränare Mattias Karlin är positiv till det nya slutspelet som Hockeyallsvenskan inför.

VIK:s tränare Mattias Karlin är positiv till det nya slutspelet som Hockeyallsvenskan inför.

Foto: SUVAD MRKONJIC

Ishockey2020-06-30 15:18

Sportbladet rapporterade under tisdagen om hur det nya slutspelet kommer att se ut. Och precis som sajten Hockeynews spådde tidigare i våras blir det ett slutspel mellan de tio bäst placerade lagen. Ett hockeyallsvenskt lag kommer alltså att garanteras en SHL-plats efter kommande säsong.

Det hockeyallsvenska slutspelet fick som bekant ett abrupt slut på grund av coronaviruset och inget lag fick möjligheten att avancera till SHL. Ligan ville då ha en extra kvalplats nästa säsong som kompensation, men får alltså nöja sig med det nya upplägget.

– Det är en kompromiss som vi har landat i efter att beslutet blev som det blev, säger hockeyallsvenskans vd Stephan Guiance till Sportbladet.

Till hockeyallsvenskan utvecklar han resonemanget:

– Vi har diskuterat fram den här modellen med alla klubbar och känner oss trygga och nöjda med lösningen. Vi har kvar många streck i tabellen och placeringarna i tabellen blir av stor betydelse, inte minst då högre tabellplaceringar genererar fler hemmamatcher i ett slutspel, säger Stephan Guiance, VD HockeyAllsvenskan.

De två sämst placerade lagen i SHL kommer att mötas i ett play-out där vinnaren stannar kvar.

En som är positiv till det nya upplägget är Västerviks IK:s tränare Mattias Karlin.

– Det är i alla fall bättre än vad det varit och då tänker jag framför allt på att slutspelsserien inte finns kvar, för den var inte genomtänkt. Det är bra, säger han och fortsätter:

– Men jag hade gärna sett att det förlorande laget från den allsvenska finalen hade mött vinnaren av lag 13–14 i SHL. Då hade man haft ett kval och en direkt upp- och nedflyttning. Nu är vi ju låsta med en plats och tidigare så hade vi ju faktiskt två platser om det skulle falla väl ut.

Så här kommer Hockeyallsvenskan att spelas: 

Lag 13–14 spelar play out i bäst av fem matcher. Vinnaren stannar kvar.

Lag 7–10 spelar åttondelsfinaler i bäst av tre matcher. Lag sju möter lag tio, lag åtta möter lag nio.

Lag 1–6 går direkt till kvartsfinal.

Kvartsfinalerna spelas i bäst av fem matcher. Det högst rankade laget får välja motstånd bland de fyra lägst rankade lagen. Det näst högst rankade laget får välja efter det, och så vidare.

Semifinalerna spelas i bäst av sju matcher.

Finalserien spelas i bäst av sju matcher.

Källa: Aftonbladet.

Ett hockeyallsvenskt lag kommer att garanteras en SHL-plats efter kommande säsong.
Ett hockeyallsvenskt lag kommer att garanteras en SHL-plats efter kommande säsong.
Karta: Plivit Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!