Karlsson tror på revanschsugen Andersson

Efter en oväntad tredjeplats i sprinten blickar Frida Karlsson framåt mot lördagens masstart i Tour de ski. –Vi kommer ha en revanschsugen Ebba (Andersson) i morgon, säger Karlsson till TT.

Linn Svahn. Arkivbild.

Linn Svahn. Arkivbild.

Foto: Emmi Korhonen/AP/TT

Sport2021-01-01 13:25

På nyårsdagen inleddes 2021 års Tour de ski med sprint i fri stil i schweiziska Val Müstair. Där gjorde Linn Svahn en stark insats, och kunde till slut vinna premiären av touren.

– Jag ville starta det nya året på ett bra sätt, säger Svahn till SVT.

21-åriga Svahn var även före sprinten en av storfavoriterna. Men en stor överraskning var Frida Karlsson, som till sist landade på en tredjeplats – ett oväntat bra resultat för Svahns jämnåriga lagkamrat och konkurrent.

– Allt kan hända i sprint, säger Karlsson till TT.

Blev trea efter loppet

Tredjeplatsen innebar viktiga bonussekunder för Karlsson i totalen, och inför lördagens masstart känns formen bra.

– Jag åker lugnt och avslappnat, vilket blir viktigt i längden.

En av storfavoriterna Maja Dahlqvist åkte ut i semifinalen, utslagen av Anamarija Lampic. I finalen följdes Svahn av hemmaåkaren Nadine Fähndrich, men schweiziskan föll med kort kvar till mål.

– Jag såg inte riktigt vad som hände. Men Maja kommer vara som en tiger i morgon (lördag), det lovar jag, säger Karlsson.

Efter loppet straffades tvåan i mål, Lampic, för fallet och slovenskan placerades sist i loppet. Därmed flyttades Frida Karlsson, fyra i mål, upp till en tredjeplats.

– Jag satt på bussen när de ringde och sa att jag kom trea. Det var väl inte riktigt så man vill ta en pallplats, men kul ändå. Jag var jättenöjd som fyra också, säger hon.

Hög höjd utmanar

Ebba Andersson, en av favoriterna till totalsegern i touren, misslyckades oväntat med att ta sig vidare från sprintkvalet tidigt under nyårsdagen. Men enligt sin lagkompis är hon rejält inställd på att göra en bra masstart på lördagen.

– Hon är rejält revanschsugen. Vi har en otrolig bredd hos damerna med många starka åkare, säger Karlsson.

För Linn Svahn blev det en drömstart på touren.

– Jag ska vara ärlig att säga att den höga höjden gjorde det svårt. Men jag ville starta det nya året på bästa sätt. Formen hoppas jag är stigande. Jag vill njuta av det här, och det är fint sätt att starta touren och året, säger Svahn till SVT.

– Vi är ju ett gäng starka tjejer här, och jag är mäkta imponerad av Frida i dag. Det kommer nog bli en bra tour för er hemma i sofforna.

På lördagen fortsätter Tour de ski med masstart över 10 kilometer i klassisk stil för damerna och 15 kilometer klassiskt för herrarna.

Fakta: Så fortsätter Tour de ski

2–3 januari, Val Müstair, Schweiz: masstart 10/15 kilometer (klassisk stil), jaktstart 10/15 km (fri stil).

5–6 januari, Toblach, Italien: 10/15 km (f), jaktstart 10/15 km (k).

8–10 januari, Val di Fiemme, Italien: masstart 10/15 km (k), sprint (k), masstart 10 km (f) med finalklättring i alpinbacke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om