Karlsson utklassad – tog ändå VM-silver

Frida Karlsson tog ett nytt VM-silver, Ebba Andersson ännu ett brons. Men skiddrottningen heter Therese Johaug och vid 32 års ålder är norskan mer överlägsen än någonsin. Guldet på 10 kilometer fri stil var en sällan skådad VM-utklassning. –Hon visar vilken fantastisk skidåkare hon är, säger Karlsson.

Frida Karlsson.

Frida Karlsson.

Foto: Adam Ihse/TT

Sport2021-03-02 14:11

En efter en föll de utslagna över mållinjen. Den tyska värmen, den tuffa banan och de 10 kilometerna i fri stil tog ut sin rätt på skid-VM:s sjunde dag.

Men det fanns som vanligt en åkare som höjde sig över mängden. Och efteråt var det bara för alla – inklusive silver- och bronsmedaljörerna Frida Karlsson och Ebba Andersson – att buga inför den suveräna Therese Johaug,

– I dag hade hon verkligen en perfekt dag. Det loppet hon gör i dag, hur hon lägger upp det och verkligen lyckas spara krafter till sista backen, det visar bara vilken rutin och erfarenhet hon har. Och vilken fantastisk skidåkare hon är, säger Frida Karlsson.

Största segern på 59 år

Karlsson var klar tvåa, knappt 13 sekunder före Ebba Andersson på bronsplats. Ändå var hon inte ens i närheten av Johaug, som vann med dryga 54,2 sekunder.

Det är enligt statistiktjänsten Gracenote den största segermarginalen på 10 kilometer sedan VM 1962 när Alvetina Koltjina vann med 71 sekunder.

Efteråt sade norskan att det var hennes bästa fristilslopp i karriären. Det säger inte lite för någon som vann sitt första VM-guld nästan på dagen för tio år sedan, och som nu har tolv till antalet. I sina tre senaste VM har Johaug tagit guld i sju av de åtta individuella lopp hon gjort.

– Det gäller att aldrig ge sig och att fortsätta träna på bra så kommer resultaten också, säger Johaug efteråt.

– Jag är väldigt nöjd med de mästerskap jag har gjort de senaste åren. Det är inte givet att man ska prestera på de få dagar som ett mästerskap pågår vartannat år. Men jag väldigt stolt över mig själv att jag har klarat det.

Vill att Johaug fortsätter

Johaugs överlägsenhet gjorde också att Karlsson och Andersson inte kunde vara annat än nöjda med sina respektive medaljer, som var av samma valör som i skiathlonen i lördags.

– Vilken lättnad det var att korsa mållinjen i dag. Jag var så himla trött och stum i benen, säger Karlsson efter silvret, hennes femte VM-medalj redan vid 21 års ålder.

TT: Du går alltid för seger, men en sådan här dag kanske du är tillfreds med att vara tvåa?

– Ja, i dag visade hon verkligen var skåpet ska stå och visade väl att hon är elva år äldre.

TT: Börjar man inte känna ”Ska hon inte lägga av snart”?

– Nej, jag vill inte att hon ska lägga av. Jag vill få kämpa mot henne och få ta henne någon dag. Jag vill också ha det där individuella mästerskapsguldet, och helst vill jag att hon ska stå på startlinjen den dagen också.

"Kunde knappt andas"

Även Ebba Andersson var helt färdig efter den avklarade milen. Hon gick en fajt mot amerikanskan Jessie Diggins om bronset, men höll undan med god marginal, över fem sekunder.

– Jag var så fruktansvärt trött. Jag kände inte mina ben och jag kunde knappt andas. Det var rätt skönt att slänga sig ner i den svalkande snön. Jag har jättesvårt att känna annat än bara glädje över att jag ändå lyckas knipa den där medaljen, säger Andersson.

Charlotte Kalla, 33, OS-vinnare på distansen redan i Vancouver 2010, var först ut av svenskorna och gjorde en riktigt stark mil. Hon hann sitta i ledarfåtöljen i 20 sekunder innan Diggins petade undan henne.

Kalla, som haft en minst sagt motig säsong, gjorde en ny, fin VM-prestation och kom sexa.

– Det känns som att jag fick ut det jag hade i kroppen i dag. Det kändes ändå härligt att få hålla tempot själv och bevisa för mig själv att jag inte behöver få farten serverad, säger Kalla.

Veteranen, som gärna vill åka stafetten på torsdag, gladdes över två nya svenska medaljer.

– Det är gött att det är Frida och Ebba som kammar hem medaljerna. Vi har en fin medaljvägg på hotellet och nu kommer den bli ännu fullare.

Maja Dahlqvist hade en tyngre dag och föll i en utförskörning tidigt. Hon slutade 34:a, nära tre minuter efter Therese Johaug.

Fakta: Skidåkare med flest VM-guld

18: Marit Bjørgen, Norge

14: Jelena Välbe, Ryssland

13: Petter Northug, Norge

12: Therese Johaug, Norge

11: Larisa Lazutina, Ryssland

9: Bjørn Dählie, Norge

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!