Klart: Norska ligan startar i juni

Sedan tidigare är det klart att Tyskland återupptar fotbollen. Nu meddelar även Norges regering att det är fritt fram för landets toppliga att dra i gång seriespelet. Även Danmark fattar samma beslut.

Dino Islamovic, här i Östersunds tröja, och hans medspelare i Rosenborg kan göra sig redo för tävlingsmatcher. Arkivbild.

Dino Islamovic, här i Östersunds tröja, och hans medspelare i Rosenborg kan göra sig redo för tävlingsmatcher. Arkivbild.

Foto: Per Danielsson/TT

Sport2020-05-07 19:00

Den 16 maj ska Tysklands två högsta fotbollsligor vara i gång.

En månad senare kommer det även att spelas matcher i Norge, meddelade landets regering på torsdagen.

– Organiserad träning i elitfotbollen, med kontakt, kan börja från och med nu. Matcherna kan börja den 16 juni, i linje med det förslag som NFF (det norska fotbollsförbundet) har lagt fram och godkänts av hälsomyndigheterna, säger kulturminister Abid Raja (V).

Norges idrottsförbund och NFF har tagit fram ett medicinskt protokoll, som tar hänsyn till de restriktioner som gäller för att undvika smittspridning, för att genomföra träningar och matcher. I protokollet står det att matcherna ska spelas utan publik och att högst 200 personer får ha tillträde till arenan samt att spelarna ska genomgå regelbundna tester och att de helst av allt ska komma ombytta till arenan.

Säsongspremiären var planerad till april men flyttades fram på grund av coronapandemin.

Abid Raja säger att beslutet gäller både för herr- och damserierna men enligt nyhetsbyrån NTB är det mycket som tyder på att damernas säsongsstart dröjer.

Även i Danmark planeras det nu för att återuppta fotbollssäsongen. Tanken är att matcherna ska vara i gång igen i slutet av maj, och att träningarna och matcherna genomförs med ett liknande medicinskt protokoll som ska användas i Norge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!