Klart: Så kör Dackarna i sommar

Den 11 augusti drar årets säsong i Bauhaus-ligan igång. Men det blir en rad förändringar och de regerande mästarna Smederna kommer inte till start.

Dackarna inleder Bauhausligan med match borta mot Vetlanda den 11 augusti.

Dackarna inleder Bauhausligan med match borta mot Vetlanda den 11 augusti.

Foto: Simon Hastegård

Speedway2020-06-29 11:02

I ett pressmeddelande skriver de svenska elitklubbarnas samarbetsorganisation Elitspeedway, ESS, att man under de senaste veckorna arbetat intensivt med detaljerna inför säsongen. Nu är körschemat satt och för Västerviks del väntar Piraterna på bortaplan i premiärmatchen den 11 augusti.

– Det har jobbats stenhårt med det här bakom kulisserna. Visst, det kommer att bli en helt annan dignitet på det, men det behöver inte bli sämre speedway för det, säger Västervik Speedways lagledare Morgan Andersson.

Det blir en rad förändringar i upplägget jämfört med tidigare säsonger. Lagen kommer att bestå av sex stycken förare och klubbarna kommer få större möjligheter att förändra trupperna under säsongen.

– Vi har skapat möjligheter för en sportsligt och ekonomiskt bra säsong. Givetvis är det annorlunda förutsättningar i år och både regler och laguppställningar behöver anpassas, skriver Mikael Holmstrand, vice ordförande för ESS i ett pressmeddelande.

– Men det är supportrar, sponsorer och förare givetvis väl medvetna om utifrån hur samhället ser ut just nu. Samarbetsklimatet för att få till detta har varit väldigt gott från alla dessa parter.

Om någon publik kommer att tillåtas på matcherna är fortfarande oklart, men ESS skriver att klubbarna har arbetat hårt tillsammans med lokala sponsorer för att lösa det ekonomiska. Samtliga klubbar har också fått ett bidrag på 560 000 kronor från Riksidrottsförbundet.

– Responsen från våra samarbetspartners har överlag varit väldigt positiv till våra ansträngningar för att komma igång och det är vi mycket ödmjuka inför. Vi kommer fortsätta arbeta fram till seriestart för att hitta så bra lösningar som möjligt för alla sponsorer. Skulle vi få möjlighet att även ta emot publik under hösten är det en bonus, säger Mikael Holmstrand.

Bauhaus-ligan kommer att köras som en enkelserie plus en extra derbyomgång för att alla lag ska få lika många hemma- respektive bortamatcher. För Västerviks del väntar ett dubbelmöte med Dackarna. Efter det följer slutspel med kvartsfinal, semifinal och final.

Men Morgan Andersson räknar inte med någon publik över huvud taget på Västerviks matcher.

– Nej, vi kan inte budgetera för intäkter på publiksidan och sen får det inte komma några.

Ni har tidigare aviserat att ni inte överlever utan publik, vad är ändrat nu?

– Dels har vi fått stöd från RF, sen så finns det inte en chans att vi åker med ordinarie trupp som jag var inne på tidigare.

Hur kommer truppen att se ut?

– Det håller jag för mig själv ett tag till, svarar Morgan.

Ni inleder borta mot Piraterna, vad säger du om det?

– Det har jag inte hunnit tänka på än. Det viktigaste är att vi kommer till start och att det drar igång. Nu fokuserar jag på truppen och är riktigt glad över att ESS tänker som vi. Vi har haft många möten och har ett bra samarbete ESS och klubbarna emellan. Det är synd bara att Smederna inte tänker likadant, tycker Morgan Andersson.

Inom kort kommer en intervju med Dackarnas lagledare Peter Karlsson.

"Det har jobbats stenhårt med det här bakom kulisserna" säger Västervik Speedways lagledare Morgan Andersson.
"Det har jobbats stenhårt med det här bakom kulisserna" säger Västervik Speedways lagledare Morgan Andersson.
Här är Dackarnas matcher

11 augusti: Vetlanda – Dackarna

13 augusti: Dackarna – Piraterna

18 augusti: Dackarna – Indianerna

20 augusti: Masarna – Dackarna

25 augusti: Dackarna – Lejonen

1 september: Rospiggarna – Dackarna

8 september: Dackarna – Västervik

15 september: Västervik – Dackarna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!