Klassiskt lag väntar – tre nya in i startelvan

Etta: Jitex. Tvåa: IFK Norrköping. Trea: Vimmerby IF. VIF har gjort succé så här långt i division ett. Nu väntar tre supertuffa matcher för seriens överraskningslag. "Spännande. Vi har allt att vinna mot Jitex i helgen", säger tränaren Håkan Ericsson.

Tränarna och bröderna Ericsson, Budo och Håkan, har all anledning att vara nöjda med Vimmerbys start i division två.

Tränarna och bröderna Ericsson, Budo och Håkan, har all anledning att vara nöjda med Vimmerbys start i division två.

Foto: Torbjörn Allvin

Sport2018-06-08 07:00

Fotboll

Han har varit med länge nu, Ericsson. Tanken var att det här med A-laget egentligen skulle vara ett avslutat kapitel, i alla för ett tag. Ni vet hur det blev. Den tilltänkte huvudtränaren Dragan Zivic bestämde sig till slut för att tacka nej. Då var det dags för den mångårige tränaren Håkan Ericsson att ta över igen, med hjälp av ett stort ledarteam kring sig ska sägas.

Så här i efterhand ångrar han sig sannerligen inte.

– Det är jäkligt roligt. Visst, man lägger ner en otrolig tid på det här. Vi har tre träningar i veckan och sen blir det oftast två matcher också, med A- och B-laget. Samtidigt får man så mycket tillbaka och det ger energi.

Som nykomling har Vimmerby imponerat. Efter två inledande förluster är de svartgula seriens formstarkaste lag bakom tabellettan, Jitex. Just det Jitex som VIF möter borta i Mölndal i helgen.

– Logiskt sett så ska Jitex vinna, samma sak i nästa match, borta mot Mariebo. Kan vi ta poäng i de här matcherna har vi gjort det väldigt, väldigt bra.

Hade du trott att ni skulle ligga trea efter åtta omgångar?

– Enkelt svar: nä.

Håkan Ericsson och laget har – såklart – en plan för hur de ska ta sig an det klassiska storlaget Jitex.

– Vi kommer satsa på 4–5–1. Hanna (Ericsson) får ta klivet ner som mittfältslibero och får ligga bakom rivjärnen Anna Karlsson och Greta Koponen. Vi kommer starta matchen på det sättet, sedan får vi se hur Jitex agerar och hur pass bra de är.

Nathalie Johansson kommer vara ensam på topp, där Emilia Rosenqvist är tillbaka i laget, men där Alicia Strand utgår då hon är avstängd.

Så till kärnfrågan så här långt. Hur förklarar du framgångarna?

– Det beror förstås på flera olika faktorer, säger Ericsson och listar upp dem, punkt för punkt:

1) Försäsongen. "Vi blåste på riktigt bra i vintras. Närvaron var också väldigt bra. I snitt tror jag vi har en ökning på 20-25 procent".

2) Intensiteten. "Trots att vi bara hade halvplan och med en träningstrupp på 30-35 spelare per träning, så funkade det jättebra. Det var mycket bra fart"..

3) Rutinen. "Att vi har fått tillbaka spelare som Kajsa Gunnarsson, Sara Green och Hanna Ericsson betyder massor. De höjer nivån och alla våra "äldre" spelare tar ett stort ansvar och är ett bra stöd för de yngre spelarna".

4) Utveckling. "Våra unga tjejer har tagit kliv och utvecklats mycket".

5) Gemenskapen. "Vi har roligt tillsammans och vi märker en otrolig skillnad på hur det var tidigare. Nu är det inte bara A-laget, utan vi är en stor grupp som stöttar varandra. Spelarna i de olika lagen (A, B och C) tittar på varandras matcher".

Håkan Ericsson är trots poängen (15) inte helt nöjd:

– Det finns saker att utveckla. Jag är fortfarande lite missnöjd med att vi inte är mer bollförande i matcherna. Vi vill spela en bättre fotboll offensivt. Förhoppningsvis kommer det och det är något vi nöter.

Hur blir det att möta Jitex?

– För oss som varit med ett tag är det speciellt förstås. Det är ett gammalt storlag. Tjejerna däremot har nog inte så stor koll, inte mer än att de vet att de leder serien.

Mot Jitex är tre spelare nya jämfört med matchen senast: Sara Green, Emilia Rosenqvist och Greta Koponen.

Laget mot Jitex: Kicki Rödin – Amanda Lundberg, Nathalie Milton, Malin Söderlund, Sara Green´– Emilia Rosenqvist, Hanna Ericsson, Anna Karlsson, Greta Koponen, Mathilda Strömdahl – Nathalie Johansson. Bänk: Sofie Johansson, Kajsa Gunnarsson, Linnéa Friberg och Julia Rosin.

Sara Green går in i startelvan.
Sara Green går in i startelvan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om