Kolla in alla klassiska sportklyschor – i bilder

Här serverar vi nu Sportens bildsatta klyschor på silverfat. Målet är så klart att få dig att lyfta på hatten, men skulle det bli bottennapp hoppas vi att det inte är någon fara på taket och att du kan se mellan fingrarna...

BILD:

BILD:

Foto: Peter Jigerström

Sport2020-05-04 15:44

Är du trött på alla klyschor i sportens värld? Eller saknar du dem snarare så här i coronatider när det är så få matcher? Hur som helst ville vi göra något kul med dem och grävde därför djupt i arkivet efter de bildsatta sportklyschorna och Jörgen Auers finurliga texter. Här är de:

undefined
BILD:

KOMMA NAKEN MED MÅLVAKTEN
Man läser tidningen. Sitter och slöläser. Plöjer igenom sporten och alla matcherna. Plötsligt hajar man till. Vad står det? Man läser en gång till. Jodå, man läste rätt första gången. Och så tänker man. Tänker på matchen. Ser spelaren framför sig. Så tyst det måste ha blivit på läktarna. Eller också blev det ett himla liv. RP-profilen Oscar Liljegren kom naken med målvakten står det. Här? I Linköpings sporthall? Hur reagerade målvakten? Skrattade på sig? Blev förbannad? Klädde av sig? Nej, det räcker med en naken spelare. Frågan är om han hittade en blotta? 
 

undefined
BILD:

HÄSTSPARK
Mornings Apple Jack skjuter hårt. Och det är klart, har man tre stödjeben så står man stadigt. Men låt oss höra vad Jack själv har att säga om saken: "Hej, hej, jo då, visst skjuter jag hårt. Och vi slog alldeles nyss araberna med 7–4. Jag gjorde tre pyts. En direkt upp i krysset. En riktig hästspark, faktiskt." 
 

undefined
BILD:

EN SEGER I BAGAGET
Bortamatch kan vara jobbigt. Långt att åka kan det också vara. Och har man förlorat blir hemresan tung och dyster. Kanske blir det sen natt innan man kommer hem. Å andra sidan går det väldigt lätt att åka hem ibland. I alla fall brukar tränarna säga så. "Vi är nöjda med att kunna åka hem med en seger i bagaget." Åka hem med en Seger i bagaget kunde allsvenska Linköpings FC göra under flera år, vare sig laget vunnit eller förlorat. Caroline heter hon – och hon spelar numera i Rosengård." 
 

undefined
BILD:

DET HAR GÅTT TROLL I BOLLEN
Det var en gång en boll som inte ville göra som spelarna ville. Hur de än bar sig åt så gjorde bollen tvärtemot vad de tänkt sig. Siktade de åt höger, ja då gick bollen åt vänster. Tänkte de skjuta bollen i mål så hamnade den utanför. Till slut gick det så långt att spelarnas tränare sa: Näe, det har gått troll i bollen. 
 

undefined
BILD:

STÅ MITT I SLOTTET
Landshövdingen är inte ensam om att kunna stå mitt i slottet. Tänk bara så många hockey- och innebandyspelare som varje match får läge mitt i slottet. Ibland gör de mål därifrån, ibland inte. Här är det förre LHC- och Vita Hästen-backen Albin Lorentzon som besöker Linköpings slott. Vad som menas i sportsammanhang med slottet är en triangel med basen mellan tekningscirklarna och toppen mitt i målet. 
 

undefined
BILD:

VILKET BOTTENNAPP! 
Oj, oj, oj. Vilket bottennapp! Förre bandymålvakten Mats-Olov Hallmans, kunde bara konstatera faktum. 
 

undefined
BILD:

VISA VAR SKÅPET SKA STÅ
Ibland funkar spelet, ibland inte. När det är som värst, när ingenting fungerar, när allt tycks gå emot dem, när det blir för mycket tjafs och tjat på planen, ja det är då som tränaren rycker in och visar var skåpet ska stå. 
 

undefined
BILD:

GRISFOTBOLL
Plötsligt står man där framför stian och tittar på grisarna. Vad har de för sig, tänker man och undrar hur det är att vara ett riktigt svin. Det kan man naturligtvis inte föreställa sig, men plötsligt känner man ändå igen sig. Man har sett det här förut, tänker man. Bök och stök, stånk och stön, allt är skit. Det är då man som åskådare vänder sig till grannen och säger: Uschaan, vilken grisfotboll, du. 
 

undefined
BILD:

BARA ATT LYFTA PÅ HATTEN
"Bara att lyfta på hatten", sa målvakten Henrik Sundbäck och gratulerade Niclas Bengtsson till att ha lyckats få in bollen under IT-gymnasiets gympatid. 
 

undefined
BILD:

KATTENS LEK MED RÅTTAN
Hon gjorde som hon ville och fick matchen att bli precis så som hon tänkt sig. Ja, det var nästan ingen match. Hon var så suveränt bra att det var rena utklassningen. Boll efter boll. Game, set, match. Det var kattens lek med råttan. 
 

undefined
BILD:

0–2 I BAKEN
Man ringer upp, presenterar sig, och frågar hur det gått. "Inget vidare", säger tränaren. Hur så? "Nja, vi fick stryk, förstås. Spelmässigt gick det väl hyfsat, men du vet åka hem med 0—2 i baken, det känns." 
 

undefined
BILD:

TRAFIK FRAMFÖR MÅL
Vi ringde upp. Hur gick det, sa vi. "Det gick inte så bra", sa tränaren. Jaså, varför det då? "Njae, vi hade svårt att få in bollen." Jaså, hur kom det sig? "Det var sån trafik framför mål." Åh, fan. 
 

undefined
BILD:

DET ÄR INGEN FARA PÅ TAKET
Alltså: alla vet det ju, egentligen. Det är livsfarligt på taket utan säkerhetslina. Och spela boll ska man absolut inte göra där uppe. Så kom igen nu, gubbar, gå ner därifrån. Men låt oss först höra vad de har att säga om saken. Vi kan fråga den där grånade spelaren där borta. Vad sysslar ni med? "Det är kanske sant att de ägde mer boll än vi och åt upp vår 3—0-ledning. Men samtidigt drog vi oss tillbaka och säkrade. Trots att de gjorde 3—2 och hade skott i ribban kände jag ändå att vårt försvarsspel var jäkligt stabilt och att vår lagmoral skulle hålla matchen ut: Det var ingen fara på taket." 
 

undefined
BILD:

ATT TA KÖKSVÄGEN
Vetenskapen står handfallen. Ingen vet nämligen varför såväl hockey- som innebandyspelare är så duktiga i köket. Men så är det. Ta "gamle" Vidingsjöprofilen Henrik Rolandsson som exempel. Här ser vi honom förresten ta köksvägen. Om han lagade till något mål just den här gången vet vi dock inte. För den vetgirige som inte vet vad köksvägen är i sportsammanhang kan vi berätta att det är när en spelare tar sig fram bakom målet, rundar målburen, och försöker göra mål bakifrån. 
 

undefined
BILD:

SOPAR BANAN MED MOTSTÅNDET
Många gånger har man undrat hur matchbilden egentligen såg ut. I alla fall gör man det när man läser vad de sagt efteråt. Att de pratar i presens, nutid, är inte det enda lustiga med matchkommentarerna i en tidning. Nej, lustigare ändå är uttalandena om skillnaden mellan lagen. ”Vi är ordentligt på tå och spelar som ett lag i dag. Riktigt bra ser det ut. Jag tycker vi är bättre på varje punkt och vi sopar faktiskt banan med dem.” Det är då man biter sig lätt i läppen och ser framför sig hur städningen gick till. 
 

undefined
BILD:

EN RIKTIG MÅLTJUV
Jaha, nu har det hänt igen. Fyra mål i en och samma match. Vad gör polisen? Ser mellan fingrarna, kanske? Vi råkar nämligen veta att det till och med i polisens korpmatcher förekommer måltjuvar. Får det vara på det sättet, och hur länge ska ofoget få hålla på? Måltjuven på bilden har ännu inte identifierats. 
 

undefined
BILD:

EN RÖKARE I KRYSSET
Det är något visst med fotboll. Klacksparkar, dribblingar, och frisparkar i all ära. Men nog finns det en sak som får publiken att sucka av hänförelse etter värre. Som gör de andra spelarna gröna av avund. För vad går väl upp mot en rökare i krysset? En nybörjare kan till och med bli grön av illamående. 
 

undefined
BILD:

ATT GÖRA EN GRODA
SM i mete pågick som bäst. Hasse Spö låg bra till. Lisa Ankarkätting också. Harry Pilk däremot gjorde bort sig. Han snöt sig i fingrarna och tappade greppet om spöet som åkte i sjön. Vilken groda! 
 

undefined
BILD:

BOLLEN ÄR DÖD
Fotbollslivet är långt ifrån en dans på rosor, tvärtom är det hårt arbete under riskabla förhållanden. Otaliga är skadorna. Värst är det för bollen. Alla sparkar på den. Och varje match händer det att någon ropar: Bollen är död. Det är då spelarna samlas så här för att ta farväl av en kär gammal vän. 
 

undefined
BILD:

ATT SUGA PÅ KARAMELLEN
Naim Terbunja, boxaren, ser nöjd ut. Undra på det. Han vann. Och en sån smällkaramell han nyss delade ut där uppe i ringen! "Den satt. Nu får jag gå hem och suga på karamellen", säger han och låter mer än nöjd. Gissa hur han firar segern? Jo, med karameller. "Jag är en riktig gottegris, erkänner Naim" 
 

undefined
BILD:

ATT VÄNDA PÅ STEKEN
Det tycktes som förgjort. Näst intill utspelad var han. Boll efter boll gick honom förbi eller så slog han ut. 0—6 i första set följdes av underläge 0—5 i andra och 0—40 i sjätte gamet. Då...vände han på steken och vann matchen. 
 

undefined
BILD:

ATT KAMMA NOLL. Nog för att hon försökte. Men det var som förgjort. Hon fick inte in bollen. Målet är för litet, klagade hon. Klubban är för lång. Bollen är för lätt. Golvet lutar. Men hur hon än försökte så kammade hon noll.
 

undefined
BILD:

LÖD I DOJJAN
Det är visserligen konstsmeden Lennart Larsson som löder dojan på bilden. Men om Lennart har löd i dojjan vet vi inte. Han har aldrig varit känd för det i alla fall. Det var däremot fotbollsspelaren Kocken Andersson i Öster på sin tid. Han sköt så hårt att nätet stod som en strut, påstods det. 
 

undefined
BILD:

PUCKEN GICK SOM PÅ ETT SNÖRE
Ibland liras det hockey så bra att pucken går som på ett snöre mellan spelarna. 
 

undefined
BILD:

SOM LÖK PÅ LAXEN
Ibland blir det bara för mycket. Det tar emot. Och då det kan låta så här: "Vi dominerade spelet och ägde matchen, och skapade chanser i nästan varje anfall." Blev det mål då? "Tyvärr var vi inte tillräckligt heta och fokuserade i avsluten och kunde inte leverera. Det var stolpe ut och inget flyt." Hur gick det då? "Nja, de andra tog till vara på ett av våra enkla misstag och kontrade in ett riktigt skitmål och la ytterligare lök på laxen."
 

undefined
BILD:

TA PÅ SIG BLÅSTÄLLET
Blåställ är väldigt bra att ha och vanligt när man ska utföra kroppsarbete. Det är därför uttrycket också har hamnat i sportens värld. Här illustreras det av bandyspelaren Filip Bejke. 
 

undefined
BILD:

UPPLURAD PÅ LÄKTAREN FÖR ATT KÖPA KORV
Handbollsspelaren Martin Ström har erfarenhet av att bli upplurad på läktaren för att köpa korv. Vilket betyder att man inte är i närheten av att vinna. Ström tog en korv med bröd. Och senap. Mos fanns det inte. Även om Mantorp blev mosat i den här matchen. 
 

undefined
BILD:

LADDA BATTERIERNA
Var får människan kraften ifrån? En del säger från ovan, andra inifrån. Vi säger från batterierna. Så måste det vara. För hur många gånger har man inte hört att nu gäller det att ladda batterierna? Vi har hört det inför nästa tävling, nästa match, serieavslutningen, första omgången, andra rundan, tredje perioden, fjärde varvet, femte kastet, sjätte heatet, sista hoppet. Den som inte laddat batterierna har inga hopp alls. 
 

undefined
BILD:

SE MELLAN FINGRARNA
Domaren såg mellan fingrarna på ett och annat i matchen där spelarna inte precis lade fingrarna emellan. Även åskådarna ville ha ett finger med i spelet och fingrade på portföljerna. Fotografen hade fingrarna i vägen. Eller om det var varmkorv. 
 

undefined
BILD:

SERVERA BOLLEN PÅ SILVERFAT
Vilken passning! Linnéa Karlsson på Gula huset serverade bollen på ett silverfat, och sen var det bara raka spåret mot mål. 
 

undefined
BILD:

ATT SADLA OM
Sadlar om är det många som gör. En del kulstötare blir balettdansare. Bandyspelare sadlar om till fotbollsspelare. Amatörer blir proffs. En del tar det naturliga steget. Som hästskötaren som blev ryttare. Här ovan ser ni en som sadlat om så att hon hamnar i en bättre sits. Sadel som sadel, sa cyklisten och red iväg. Sadel som sadel, sa ryttaren och trampade iväg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!