Konstnärs kritlinje visar ny havsnivå

Den amerikanska konstnären Eve Mosher använder en kritmaskin för att måla upp den strandlinje som uppstår när havsnivån höjs på grund av smältande polarisar och extrema högvatten. Nu görs hennes verk för första gången i Sverige.

I Miami kritade Emily Honeyman den nya havslinjen drygt en meter över dagens nivå. Pressbild.

I Miami kritade Emily Honeyman den nya havslinjen drygt en meter över dagens nivå. Pressbild.

Foto: Eve Mosher

Kultur och Nöje2020-08-15 08:30

Vad står på? Jo, en ny havsnivå. Redan 2007 gick Eve Mosher med kritmaskinen i hemstaden New York och fick människor att undra vad hon sysslade med. Några år senare visade orkanen Sandy att hon hade mer rätt än vad hon någonsin hade önskat.

Numera är "High water line" ett verk fritt att reproducera enligt konstnärens instruktioner vilket den svenska konstgruppen Mossutställningar har tagit fasta på i det nybyggda området Norra Djurgårdsstaden i Stockholm.

Den vita linjen

Där ritades den tunna vita linjen med trädgårdskalk under en promenad från Frihamnen till Nationalstadsparken och Stora skuggan lördag 15 augusti.

– När det kommer till Stockholms stadsbyggnadsutveckling så verkar den vara ganska "safe". Vi målar ut en linje i solidaritet med New York och alla andra människor och platser som kommer att påverkas mer extremt än vad vi gör här, sade Stella d'Ailly, konstnärlig ledare för Mossutställningar, några dagar tidigare.

Med de boende

Om det inte vore för corona och social distansering skulle Mossutställningar, enligt Eve Moshers instruktioner, ha bestämt nivån för de kommande vattenhöjningarna – och kritstrecket – tillsammans med de boende i området. Nu genomfördes verket i Stockholm i stället enligt samma höjning av vattennivån som Eve Mosher använde i New York – drygt tre meter.

Den höjningen inbegriper inte bara den förväntade havsnivån utan också extrema väderförhållanden och högvattenhändelser på den amerikanska östkusten. Prognoserna för Stockholm är inte fullt lika drastiska. Men enligt Stockholms stads miljöbarometer (som utgår från SMHI:s beräkningar och IPCC) kan havsnivån ha stigit drygt en halv meter år 2100.

– Vi har en relationskris med planeten, konstaterar Stella d'Ailly.

Fakta: Eve Mosher

När den amerikanska konstnären Eve Mosher gjorde "High water line" i Brooklyn och på Manhattan, New York, 2007 tog hon den pågående klimatkatastrofen ända hem till stadsdelarnas invånare. Mosher baserade den häftiga nivåhöjningen på havet på vetenskapens rapporter dels om höjda havsnivåer på grund av smältande polarisar dels om extrema högvattenlägen.

2012 skulle orkanen Sandy visa att linjen varit långt mer realistisk än vad hon själv hade önskat. "Jag hör talas om incidenter som, sorgligt nog, inte förvånar mig alls. Jag ville aldrig få rätt" skrev Eve Mosher på sin blogg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!