Kontrollerad stämning vid allsvenska premiären

Det var ödsliga läktare när den allsvenska premiären drog i gång under söndagen. I stället fick supportrar leta sig till barer och restauranger för att följa sina lag. –Det känns konstigt, säger Hammarbysupporten Patricia Moshiri.

Hammarbyfans som laddar inför dagens match på krogen. Från vänster: Michael Weichbrandt, Mikael Tångring, Anton Sjöström.

Hammarbyfans som laddar inför dagens match på krogen. Från vänster: Michael Weichbrandt, Mikael Tångring, Anton Sjöström.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sport2020-06-14 19:20

Utanför restaurangen Gröne Jägaren på Södermalm vajar Hammarbyflaggorna inför den allsvenska premiären. På andra sidan Skanstullsbron förberedde sig Hammarby för att kicka i gång den allsvenska säsongen mot Östersund, men med tomma läktare. Coronapandemin har gjort att de allsvenska fansen fått leta sig till andra ställen för att se sina matcher än de arenor där matcherna spelas.

"Inte samma sak"

Gröne Jägaren är en sådan plats för dem som hejar på Hammarby. Där satt Frida Öberg, Patricia Moshiri och Alfredo Vasquez för att följa premiärmatchen.

– Det här påverkar stämningen ganska mycket. Man har ju sett fram emot premiären hela året, men det här är inte samma sak, säger Frida Öberg.

Trots att hejarramsorna ekar mellan väggarna påverkas supporterbaren av de coronarestriktioner som råder. Personalen kontrollerar noga att alla sällskap sitter ner och att de håller avstånd. Entrévärden anser att det snarare är mer att hålla reda på i dag jämfört med i vanliga fall, då det är fullt i restaurangen när Hammarbys matcher visas.

– Det är jättelugnt här jämfört med i vanliga fall. Det känns som att vi ska se på en träningsmatch, säger Patricia Moshiri.

Hon berättar att de lyckades boka bord tidigt för att kunna se matchen.

– Man kan ju inte åka in spontant längre, som man kunde förr, säger hon.

Kan bli fördel bortalaget

Några som också är på plats, och som längtat efter premiären, är Michael Weichbrodt, Mikael Tångring och Anton Sjöström. De tror att avsaknaden av publik inte kommer att påverka hemmalaget märkvärt.

– Hammarby är förberedda, säger Mikael Tångring.

– Det kan bli att bortalaget får fler domslut med sig när publiken inte finns på plats och kan berätta för domaren vad som har hänt, fyller Anton Sjöström in.

Även de tycker att det är tråkigt att inte kunna se matchen på plats på Tele2 arena. Men än så länge tycker de att det funkar bra att se matchen på restaurang trots coronapandemin.

– Vi ringde och kollade upp vad som gällde och fick ett bord. Vi sitter tre personer på ett bord för åtta så än så länge funkar det bra, säger Anton Sjöström.

Hammarbyfans som ser dagens match på krogen. Från vänster: Patricia Moshiri, Frida Öberg och Alfredo Vasquez.
Hammarbyfans som ser dagens match på krogen. Från vänster: Patricia Moshiri, Frida Öberg och Alfredo Vasquez.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om