Kraftig minskning av idrott under pandemin

En halv miljon färre idrottsaktiviteter. Nya siffror visar tydligt hur hårt pandemin slog mot idrotten förra året. –Det här är en ödesfråga för svensk idrott – och för folkhälsan, konstaterar Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet.

Ungdomsidrotten lider under pandemin. Arkivbild.

Ungdomsidrotten lider under pandemin. Arkivbild.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad/NTB/TT

Sport2021-03-16 17:13

Enligt Riksidrottsförbundets (RF) beräkningar var det över en halv miljon färre idrottsaktiviteter och sex miljoner färre deltagartillfällen som registrerades under 2020 jämfört med året före.

Det vill säga en minskning på åtta procent under det första halvåret och en minskning med 14 procent av aktiviteter det andra halvåret.

"Det är skrämmande siffror över lag och vi är oroade över vad det innebär för idrotten i framtiden och för de barn, unga och vuxna som riskerar att inte hitta tillbaka till idrotten och dess gemenskap", säger RF:s ordförande Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

När det gäller tappet är det större för varje åldersgrupp. 7-12 år och 13-16 år har tappat cirka nio procent av antalet deltagartillfällen, medan 17-20 år 15 procent, 21-25 år 21 procent och de med funktionsnedsättning över 25 år 44 procent.

"En halvering av aktivitet bland vuxna med funktionsnedsättning är nästan ofattbart och oerhört allvarlig", säger Eriksson.

Hallidrotter tappar mest

Bland de tio största idrotterna är det hallidrotterna som tappar mest tillsammans med budo och kampsport. Förbunden för innebandy, gymnastik, handboll, basket och volleyboll – som svarar för 53 procent av de minskade aktiviteterna – har gått ut i ett öppet brev och kräver att samhället tar krafttag. Detta genom krav på bland annat ett mer framåtriktat ekonomiskt stöd från staten och kommunerna och att kommunerna ger alla föreningar samma förutsättning att träna oavsett ålder och om det är i privat eller kommunal anläggning.

"Nu skriker vi förbund. För vår folkhälsas skull och för våra barn och ungdomars skull", skriver de fem förbunden.

Fotbollen klarar sig bra

De idrotter som klarar sig förhållandevis bra är antingen utomhusidrotter i stor utsträckning (fotboll) eller de som har delvis utomhuskaraktär ihop med hallar som ägs privat eller av förening (ridsport och tennis).

Även om fotbollen inte är bland de värst drabbade idrotterna, är förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand bekymrad.

– Det räcker med att två-tre spelare slutar för att kanske 12-13 tvingas lägga av för att det inte går att få ihop ett lag längre. Jag tror att vi får se effekterna av det kommande säsonger och det gäller fotboll på alla nivåer, säger Sjöstrand till TT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!