Kravet från lagen: Skjut på säsongsstarten

Trots coronakrisen bestämde Stockholms fotbollförbund att seriespelet ska starta den 17 april. Nu har flera lag gått samman i protest mot beslutet.
–Vi vill visa att det finns ett motstånd. Det finns flertalet klubbar som engagerar sig emot det här, säger fotbollsspelaren Martin som är initiativtagare till kampanjen #intenu.

På fredag drar seriespelet i gång för seniorfotbollen i Stockholm – något som flera lag och spelare ställer sig emot på grund av coronakrisen. Arkivbild.

På fredag drar seriespelet i gång för seniorfotbollen i Stockholm – något som flera lag och spelare ställer sig emot på grund av coronakrisen. Arkivbild.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Sport2020-04-14 05:45

Fotbollssverige står alltjämt stilla och ingen kan med säkerhet säga när de regionala serierna i landet kan sparka i gång säsongen.

Det finns dock undantag – ett av dem paradoxalt nog i den svenska coronakrisens värst drabbade region.

Stockholms fotbollförbund (StFF) gick emot strömmen när man förra veckan, i samråd med Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Stockholm, fattade beslut om att inleda tävlingssäsongen redan på fredag.

Närkontakten, som bör undvikas i idrottssammanhang, ansågs vara "klart hanterbar" och resorna som matcherna innebär bedömdes vara av liten betydelse tack vare relativt korta färdvägar.

Ett välkommet besked för alla fotbollstörstande föreningar? Inte helt och hållet.

– Det enda vi vill är att komma tillbaka och spela – men vi vill göra det under rätt villkor och rätt omständigheter, säger Martin som spelar fotboll i division 6.

"Öppna upp ögonen"

Enligt Martin, som inte vill gå ut med efternamn och vilken klubb han spelar i, är det flera seniorlag inom StFF:s fotbollsdistrikt (division 3–5 för damer och division 4–7 för herrar) som är emot beslutet att inleda säsongen i den rådande samhällssituationen.

Därför har han tillsammans med lagkamrater dragit i gång kampanjen #intenu – vars mål är att skjuta upp säsongsstarten ytterligare.

Planen är att sprida budskapet på sociala medier och skicka in en föreningsnamninsamling till StFF, Svenska fotbollförbundet (SvFF) och Riksidrottsförbundet (RF).

– Jag hoppas att detta kan få dem (StFF) att få upp ögonen och se att det finns folk som inte håller med dem. Jag hoppas att det blir tydligare riktlinjer så snabbt som möjligt, säger han.

140 namnunderskrifter

När Folkhälsomyndigheten härom veckan gick ut med riktlinjer till idrottsrörelsen följde spridda tolkningar huruvida det är lämpligt att spela fotbollsmatcher med tanke på smittspridningen.

I skrivande stund har #intenu fått in underskrifter från 140 personer samt nio föreningar som öppet stöttar budskapet på kampanjens hemsida. Ingen av dem håller med om den tolkning som StFF landat i.

– Stockholm är det mest drabbade området och det känns olustigt att vi ska gå i bräschen när andra förbund har beslutat att inte dra i gång serierna, säger Martin som anser att man på förbundet har "vridit på riktlinjerna".

StFF:s ordförande, Lars Ekholmer, håller inte med och säger till TT att han inte har märkt av något utbrett missnöje.

– Vi har inte gjort någon undersökning men efter de kontakter vi har haft med våra medlemsföreningar upplever vi att en majoritet vill att vi ska spela tävlingsmatcher, säger han.

StFF: Majoriteten vill spela

Ekholmer påtalar att säsongen redan har inletts på ungdomsnivå och att även seniorfotbollen kommit i gång med träningsmatcher.

– Flera föreningar som vi kontaktat gör ingen skillnad på tränings- och tävlingsmatcher. Därför kan vi spela. Det är samma närkontakt och lika mycket folk på planen ändå.

TT: Har du förståelse för att det finns lag och spelare som inte är bekväma med att spela som läget är nu?

– Det har jag full respekt för. Jag vet ju hur det ser ut i övriga distrikt i landet. Det finns olika tolkningar och jag har förståelse för det, men det är därför som vi har försökt reda ut detta med myndigheterna.

TT: Kan ni skjuta på säsongsstarten om det visar sig att det är en stor andel som inte vill spela?

– Kommer det fram ett stort motstånd så är det klart att vi tar hänsyn till alla inspel i frågan. Men jag känner inte till den här rörelsen. Vi upplever att det är fler som vill spela, säger Ekholmer.

"Uppenbara risker"

I veckan är det sagt att SvFF tillsammans med Folkhälsomyndigheten ska komma med ytterligare förtydliganden gällande matchspel.

StFF hälsar att om det kommer nya direktiv så kommer man att förhålla sig till det. Samma sak gäller föreningarna som står bakom #intenu, som hoppas på en enhetlig linje som inte går att misstolka.

– Så länge riktlinjerna är vad som står på Folkhälsomyndighetens hemsida just nu så hävdar vi att Stockholms fotbollförbund åsidosätter dessa för att dra i gång serierna efter sina villkor, säger Martin.

TT: Vilken är er största farhåga med att dra igång säsongen i det här skedet?

– Det är den uppenbara risken att vi inte har koll. Vi är inte experter, vi som spelar, men vi vet ju vad som har rekommenderats. Att tvinga i gång en tävlingssäsong innebär risker gällande närkontakt, som vi tycker har spelats bort totalt av StFF.

Fakta: Därför vill lagen skjuta på seriestarten

Målet för kampanjen #intenu är att skjuta på säsongsstarten i Stockholmsregionen som i nuläget är planerad att genomföras den 17 april.

På sin hemsida sammanfattar man i åtta punkter varför man inte vill spela seriefotboll under den rådande coronakrisen:

+ Mest drabbade området

Stockholm har klart flest bekräftade fall av covid-19 i Sverige, både gällande antal smittade och döda.

+ Maxgräns på 50 deltagare

I dagsläget är det olagligt med sammankomster större än 50 personer. Med spelare, ledare, domare och andra människor som matcher drar till sig finns en risk, enligt #intenu, att maxgränsen kan överstigas.

+ Resande

Kampanjen påtalar att många spelare inte har tillgång till bil utan tar sig till matcher via kommunaltrafiken SL – som på senare tid har avrått alla som inte har en viktig samhällsfunktion från att nyttja deras färdmedel.

+ Närkontakt

Folkhälsomyndigheten avråder från idrottande med närkontakt, något som fick Riksidrottsförbundet att slå fast att det inte går att bedriva matcher i exempelvis fotboll. Stockholms fotbollförbund gick dock på en annan linje och har sagt att närkontakt är "hanterbart".

+ "Marginell" smittspridning

Efter samtal med Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Stockholm bedömde StFF att "fotbollsverksamhet inte bidrar till smittspridningen annat än möjligen marginellt". Kampanjen #intenu anser att detta är en onödig risk att ta.

+ Spelfusk/matchfixning

Uppehållet i de stora fotbollsligorna i världen innebär en risk för att illegal spelverksamhet kan rikta sig till serier på lägre nivå.

+ Grupptryck

StFF skriver på sin hemsida att det är viktigt att stanna hemma om man har sjukdomssymptom, något som kan vara svårt att efterleva i realiteten när en viktig match ska spelas.

+ Hur nödvändigt?

Att spela fotboll under dessa förutsättningar anses skapa klyftor och orättvisa. "Det här är inte den fotboll vi vill spela", skriver initiativtagarna till kampanjen #intenu.


Fakta: Lagen som vill se en uppskjutning

Vid midnatt, natten mellan måndag och tisdag, hade initiativet #intenu fått in underskrifter från 140 personer och nio föreningar som öppet backar budskapet på kampanjens hemsida.

Stockholmslagen som vill skjuta upp säsongsstarten är: Väsby FF, Erikslunds FK, SPIK Fotboll, BK Fyren, Edessa Syrianska, FC Söder, Tunisiska FC, Wäsby FC och Fullersta FK.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!