Kris i norsk fotboll – begär statsstöd

Norges fotbollsförbund fruktar för hela nationens fotbollsrörelse och ber regeringen om ett snabbt krisstöd på 600 miljoner norska kronor på grund av coronakrisen. –Det är viktigt att vi kommer i gång med fotbollen. Två miljoner människor är direkt eller indirekt berörda av fotbollen i Norge, sade Terje Svendsen, ordförande i norska fotbollförbundet.

Små grupper av Rosenborgsspelare under träning i Trondheim för en tid sedan. Nu larmar norska fotbollförbundet om läget och begär krisstöd hos regeringen. Arkivbild.

Små grupper av Rosenborgsspelare under träning i Trondheim för en tid sedan. Nu larmar norska fotbollförbundet om läget och begär krisstöd hos regeringen. Arkivbild.

Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Sport2020-04-23 18:10

Svendsen målade vid en presskonferens på Ullevaal upp en mörk bild av läget för norsk fotboll. Därför har förbundet bett regeringen om ett kvickt krispaket på 600 miljoner norska kronor, cirka 540 miljoner svenska kronor, bara för maj månad där hälften skulle gå till toppklubbarna och hälften till bredden.

Norsk idrott har tidigare fått ett ekonomiskt krispaket från regeringen på 700 miljoner kronor, men de pengarna räcker inte enligt fotbollsförbundet.

Något besked om när fotbollen i Norge kommer i gång finns inte. Norska myndigheter har satt stopp för alla evenemang fram till den 15 juni. Det norska fotbollförbundet hoppas att de viktigaste serierna ska kunna spelas klart under 2020 eller möjligtvis en bit in på 2021.

Terje Svendsen säger att hela den norska fotbollsrörelsen är hotad om det inte blir spel i de högsta serierna 2020.

– Vi är bekymrade över att hela den norska fotbollsmodellen kan falla samman, sade Svendsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!