Krisen får spelare att tänka mer på framtiden

Ingen vet när den allsvenska fotbollen kan inledas. Och vad händer på sikt när klubbarna blöder ekonomiskt under coronapandemin? –Det är en frustrerande tid för alla. Men samtidigt är det betydligt fler människor som har större utmaningar än vi fotbollsspelare. Man får sätta saker i perspektiv så vi inte fastnar i en fotbollsbubbla, säger Michael Almebäck, mittback i Örebro SK.

Örebros Michael Almebäck, till vänster, är inte rädd att bli smittad om allsvenskan återstartar i juni. Arkivbild.

Örebros Michael Almebäck, till vänster, är inte rädd att bli smittad om allsvenskan återstartar i juni. Arkivbild.

Foto: Patric Söderström/TT

Sport2020-05-11 18:26

Hur tänker spelarna kring de aktuella frågorna. Tror de att allsvenskan sparkar i gång den 14 juni? Är de rädda för att bli smittade? Hur ser de på framtiden?

Vi ställde några frågor till Almebäck, Jesper Modig i Varberg och Adam Eriksson i Helsingborg.

TT: Tror du på allsvensk start i juni?

Almebäck: – Jag tror på allsvensk start i juni.

Modig: – Jag tror inte att vi kommer att komma i gång med seriespel till juni. Det pratas och spekuleras mycket men vi får se vilket beslut som tas och när det tas. Man måste respektera och lyssna på människor och organisationer som har den bästa kunskapen inom området.

Eriksson: – Jag hoppas att det drar i gång som det är sagt. Men just nu känns det mest oklart hur det blir. Det känns som att förutsättningarna ändras varje dag vilket gör det omöjligt att tro något. Jag har försökt att inte tänka för mycket på vad som händer framöver utan mer fokusera på att träna på, så får det börja när det börjar.

TT: Det mesta talar i dagsläget för spel utan publik fram till hösten. Hur ser du på det?

MA: – Inte optimalt att spela utan publik men med tanke på läget så är det ett alternativ till att komma i gång.

JM: – Det är inget att sticka under stol med att det hade varit väldigt tråkigt, men vi måste alla försöka ro båten åt samma håll för att försöka få bort viruset, och om det kräver att vi spelar inför tomma läktare så får vi köpa det.

AE: – Det är ju så klart väldigt tråkigt. Det är ju publiken som gör hela inramningen runt matcherna och att spela inför tomma läktare känns som man tappar något. Det blir mer en träningsmatchkänsla kring matcherna vilket så klart inte är lika inspirerande. Samtidigt så är det nog bättre att det kommer i gång utan publik än inte kommer i gång alls.

TT: Med ett komprimerat spelprogram ökar såväl den mentala som fysiska belastningen. Dina tankar kring det?

MA: – Mentalt och fysiskt är det tuffare men samtidigt är det bara att anpassa sig där med. Är inte mycket vi kan göra åt saken.

JM: – Rent fysiskt tror jag att lag med breda trupper har fördel av det. Titta på topp 5-lagen där tre fyra bänkspelare hade gått in i startelvan i några andra lag. Det är lättare att rotera med sådana spelare. Den mentala biten måste man jobba extremt med, och det kvittar nästan vilken position du har i tabellen.

AE: – Så klart kommer det bli annorlunda med alla matcher på så kort tid utan något uppehåll. Ett flertal veckor med tre matcher per vecka kommer att slita mer än vanligt på spelarna. Det kommer att bli en omställning för alla lag och de lag som kan anpassa sig bäst kring detta kommer nog dra stor nytta av det.

TT: Känner du olust för att spela med tanke på eventuell smittorisk?

MA: – Är inte ett dugg orolig för att bli smittad på plan, är nog större risk att bli smittad i andra sammanhang.

JM: – Så klart har man stor respekt för smittan. Man får bara hoppas att alla följer rådgivningen och känner man minsta lilla symptom, tar man det på allvar och stannar hemma. Det är en speciell situation att spela mot andra men man har inte så mycket att säga till om så det som händer det händer.

AE: – Själv känner jag ingen direkt olust att spela i nuläget.

TT: Har du den senaste tiden oroat dig för din framtid och dina försörjningsmöjligheter som spelare? Tänkt på att börja studera eller utbilda dig till ett annat yrke?

MA: – Jag har tänkt lite extra på framtiden samtidigt som när allt blåser över kommer det så sakteliga gå över till det vanliga. Har utbildning sedan tidigare så är inte orolig för det.

JM: – Ja, men det hade jag faktiskt innan viruset bröt ut. Att vara fotbollsspelare är en ganska kort karriär och jag har svårt att se att jag ska bli ekonomiskt oberoende livet ut. Jag har redan tagit tag i den biten och förmodligen till hösten så kommer jag i gång med en utbildning.

AE: – Klart man funderar lite på vad som händer just nu och även framöver. Speciellt om man har ett kontrakt som går ut efter året och man inte vet hur klubbarnas situation ser ut. Samtidigt har jag en civilekonomutbildning och ett jobb vid sidan av där jag jobbar några timmar i veckan så jag känner mig ändå rätt lugn just nu.

TT: I vilket tillstånd befinner sig den svenska elitfotbollen efter pandemin, tror du?

MA: – Jag tror att det kommer förändras en del efter det här. Övergångssummor minskar och kanske löner också. Men jag tror också att medvetenheten ökar och klubbar kommer förmodligen arbeta för att ha en buffert för svåra och tuffa situationer. Just nu är vi så extremt beroende av sponsorer, publik och tv-pengar. Men jag tror att allsvenskan kommer att repa sig på ett bra sätt.

JM: – Omöjligt att svara på. Men vad jag förstått så är fotbollförbundet och de som är involverade så förberedda man kan vara på detta och jag är övertygad om att när dagen väl kommer så har de fattat rätt beslut.

AE: – Jättesvårt att svara på. Många klubbar kommer nog få det otroligt tufft det här året och risken är ju att det kan sitta i lång tid framöver. Kan säkert bli vissa förändringar kommande åren inom svensk fotboll men exakt vad det blir är svårt att säga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!