– Låt de som redan är på plats att få sitta kvar så de kan se matchens slut, säger Susanne Petersson som är ordförande i Camp Sweden.
Flera EM-matcher börjar klockan 21, bland annat fredagens premiär mellan Italien och Turkiet och Sveriges match mot Spanien på måndag.
Nu har fotbollssupportrarna skrivit ett öppet brev till regeringen, Folkhälsomyndigheten och idrottsministern för att landets restauranger ska få ha öppet till klockan 23 – istället för 22:30 – under EM.
En extra halvtimme öppet ökar inte smittspridningen, anser Petersson som besviket berättar om svaret från Socialdepartementet, där man hänvisar till att regeringen förhåller sig till Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
– Nu försöker vi trycka på i de kanaler vi har.
Ingen alkoholförsäljning
Vid sidan om supportrarna driver sportbarskedjan O´Learys också frågan om längre öppettid under parollen "Hela matchen" – med draghjälp från branchorganisationen Visita.
– Vi föreslår att man som gäst kan sitta och titta på hela matchen och sedan lämna lokalen på ett säkert sätt, säger Linda Eriksson, kommersiell chef på O´Learys och konstaterar att det i praktiken innebär en extra timmes öppettid.
– Inte släppa in nya gäster och inte servera alkohol, men om gäster får sitta kvar tills matchen tar slut skulle det betyda oerhört mycket för alla fotbollsfans. Och vi har svårt att se hur det skulle bidra till ytterligare smittspridning eftersom det är en säker miljö.
TT: Men ska ställen som sportbarer ha en fördel med en extra timme öppet i pandemitid?
– Det här tänker vi att det borde gälla alla, oavsett om det är en sportbar eller vanlig restaurang.
Inget på gator och torg
Sedan 1 juni har regeringen lättat på restriktionerna gällande fotbollsmatcher och andra arrangemang utomhus med sittplatser. Nu gäller att 500 sittande deltagare får samlas, medan demonstrationer och arrangemang utomhus med stående får samla max 100 deltagare.
Men publikt tv-tittande med storbildsskärm på städers gator, torg eller i parker lyser fortfarande med sin frånvaro – även nu under EM. Det gäller exempelvis Folkets park i Malmö.
– EM och VM är ju våra största arrangemang, och de lättnader i restriktioner som finns är inte tillräckliga för att vi skulle kunna arrangemang som ju kan locka tiotusentals människor, framförallt Sverigematcherna, säger parkens verksamhetsledare Felicia Fredriksson.
I Göteborg stad finns inte heller några publika storbildsevenemang planerade i kommunal regi, enligt stadens evenemangsbolag. I Stockholm brukar den här typen av evenemang arrangeras privat – och med gällande restriktioner så går inte det i år, svarar Stockholm stad.