Därför är femman hetaste serien – de tror jag vinner!

Mitt under den brinnande hockeyhajpen drar fotbollssäsongen igång på allvar i stora mått. I helgen har flera av våra lag seriepremiär. Hetaste serien av dem alla: division fem nordöstra. Vi tar en kik på just den!

IFK Tuna, Hjorted/Totebo, Djursdala SK, SK Lojal och HM IS är några av de lokala lagen i årets urstarka upplaga av fotbollsfemman.

IFK Tuna, Hjorted/Totebo, Djursdala SK, SK Lojal och HM IS är några av de lokala lagen i årets urstarka upplaga av fotbollsfemman.

Foto: Arkiv

Sport2024-04-12 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fotbollsälskarna gnuggar förstås händerna.

Det är dags nu. Dags för den stora premiären. Många av våra lokala lag ger sig in i hetluften just den här helgen. 

Vi fick en försmak förra lördagen, då VIF-herrarna öppnade seriespelet med en rysare av format. Vändning, vinst och VIF-jubel då. 3–2 mot Hemgårdarna efter en osannolik avslutning. 

Det var då. Nu är nu.

Och vi riktar fokus mot femman, serien där vi har flest lag i trakten.

Tidigt riktades strålkastarljuset mot framför allt två lag. IFK Tuna och IFK Västervik. Det var ganska givet att kamratföreningarna hamnade i fokus. Inte bara för att lagen var med i toppstriden 2023, då de gick till kval. Nu vill båda IFK-lagen nå högre – och det finns förstås fog för den optimismen. Såväl Tuna som Västervik har förstärkt. De har gjort det klokt, vasst och intressant.

Möjligtvis att Tunas favoritskap har fått sig en törn på vägen mot lördagens premiär mot Ariel.

Varför?

Jo, laget har inte direkt imponerat i träningsmatcherna och förlorade också genrepet i onsdagens cupmöte mot Ekenässjön. Kanske är de ändå inte så bra som många tror och som tränaren Lasse Gustavsson uttryckte i vår tidning tidigare i veckan: "Allt har inte varit rosor och champagne".

Med det menar han att förberedelserna, med träningsnärvaro, skador och sjukdomar, inte varit optimal. Inte alls.

Hur vi än vrider på saken, så kommer Tuna att vara en guldkandidat. Allt annat skulle förvåna – med den truppen. Med den spetsen.

***

Utöver IFK hittar vi även Djursdala, Södra Vi, Hultsfred, HM IS, Lojal och Hjorted/Totebo, som vi också närbevakar.

Hur ska vi lista de här sex lagen då?

Hittar vi en aspirant om seriesegern även här?

Nja, låt mig tvivla för en sekund. Nu är det gjort. Och jo. Jag har sett DSK i flera matcher under försäsongen och det här kan bli riktigt, riktigt bra. Under torsdagen släpptes också nyheten om att mångsidige, skicklige Jonatan Stridh lämnar VIF för just Djursdala. Här har laget en matchvinnartyp av hög klass. Allt hänger förstås på hur mycket den något skadedrabbade mittfältaren/anfallaren kommer och kan spela. Klubbens nyförvärskonto är spännande. Här finns utöver Stridh flera kompetenta nyförvärv, som bland andra Anton Palmér, Max Karlsson och Linus Palmér Hård. Lägg därtill en homogen och förhållandevis bred trupp.

I det här läget håller jag Djursdala före båda de på förhand hajpade nykomlingarna Hjorted/Totebo och SK Lojal. Jo, faktiskt. Flera jag pratat tror att båda de här lagen kommer att vara med i det absoluta toppskiktet. Och visst finns det mycket som talar för det. Samtidigt vet vi att steget mellan division fem och sex är stort.

Men det är inget snack om att det kommer bli superspännande att följa både Hjorted/Totebo och Lojal. Här finns en högstanivå bland spelarna som få andra motståndare i serien kan matcha. Kolla bara på Simon Sandholm, Mehmet Tekbas och Albin Kito i Hjorted/Totebo – och Jetmir Shehi, Kushtrim Krasniqi och Vladmir Radak i Lojal! För att nu nämna några...

***

Till sist: Hultsfred, Södra Vi och HM IS.

Tre lag där kravbilden inte är lika hög. I alla fall inte när det handlar om att blanda sig i en toppstrid.

Som ni har läst ställer HFK ett i många stycken extremt oerfaret lag på planen. Många av spelarna kommer direkt från juniorlaget. Att det finns mycket talang i truppen är alldeles uppenbart, men steget till seniorfotboll är inte det allra enklaste – och brukar ta sin tid. Och här snackar vi nästan ett helt lag som måste ta just det steget.

Södra Vi känns som en joker. Ett lag som går lite under radarn. Här har det funnits ett tydligt mål om att nå division fyra på sikt. Den målsättningen är inte längre kvar, i vart fall inte 2024. Allt beroende på de två senaste tröga säsongerna där laget fajtats i bottenskiktet. Därav den förändrade målbilden nu. Försäsongen har likafullt varit bra för SVIF. En mittenplacering är fullt rimlig.

HM IS är svårbedömt. Kommer Emil Sjökvist fortsätta? Hur mycket spel blir det för Jonatan Green? Hur blir det på målvaktssidan? Frågorna är ganska många. Av någon anledning har klubben traditionellt också haft förhållandevis svårt att locka till sig spelare från närområdet. Kanske att det beror på det geografiska läget, jag vet inte. Här finns å andra sidan en styrka av att fostra egna produkter på ett bra sätt. Bottenkamp förra säsongen. Det kan bli något liknande även i år.

Så slutar serien!

1) IFK Västervik

2) IFK Tuna

3) Djursdala

4) Hjorted/Totebo

5) Lojal

6) Tjust

7) Södra Vi

8) Fågelfors

9) HM IS

10) Hultsfred

11) Stjärnan

12) Ariel

Premiäromgången: Lördag: Hultsfred-Tjust, HM IS-Södra Vi, Ariel-IFK Tuna. Söndag: Hjorted/Totebo-Lojal, Djursdala-Stjärnan, Fågelfors-IFK Västervik

 
 
 
 
 
 
Läs mer om