Kujovic om CL: Med publik har vi en fördel

Enkelmöten och lottning om vilket lag som får spela på hemmaplan. Djurgårdens kvalresa till Champions League blir av det uddare slaget. –Det blir spännande – hoppas publiken är tillbaka då, säger anfallaren Emir Kujovic.

Emir Kujovic gjorde Djurgårdens enda mål i 1–2-förlusten mot Örebro.

Emir Kujovic gjorde Djurgårdens enda mål i 1–2-förlusten mot Örebro.

Foto: Anders Wiklund/TT

Sport2020-06-17 23:05

Efter en minst sagt oviss coronavår börjar det klarna allt mer hur fotbollssommaren kommer att se ut.

På tisdagen kom det europeiska fotbollsförbundet Uefa med ett efterlängtat besked gällande hur det blir i Champions League och Europa League. Något som inte minst varit av intresse för allsvenska mästarklubben Djurgården.

– Det är kul att man har fått ett besked, så man vet. Det är ju inte så roligt när det är ovisst. Men det är någonting vi får ta längre fram mot hösten, säger Emir Kujovic.

För att kvalet till Champions League ska hinnas med kommer samtliga tre omgångar avgöras i enkelmöten – där lottning avgör vilket lag som får fördelen att spela på hemmaplan – innan det är dags för den sista playoff-rundan med vanligt dubbelmöte.

Hoppas på publik

För Djurgårdens del inleds kvalet den 18 eller 19 augusti.

– Vi hoppas att publiken är välkommen då. Självklart vill vi spela hemma och om det är med publik blir det en liten fördel, säger Kujovic och fortsätter:

– Säga vad man vill men det är ju inte så roligt att spela inför tomma läktare. Det är som det är, man accepterar det, men det är klart att vi vill spela med publik. Det blir en helt annan grej.

Ingen oro

TT: Det har ju varit en väldigt oviss tid. Har det funnits en oro att kvalet kanske inte skulle bli av över huvud taget?

– Inte oro, det har mer handlat om allsvenskan. Hur det skulle bli där. Det andra är något som har kommit senare eftersom årets Champions League inte är slut än. Det måste ju betas av först, så jag har inte varit orolig.

Lagkamraten Jesper Karlström säger att han inte har ägnat några tankar på dagens CL-besked, utan enbart matchen mot Örebro som slutade med hemmaförlust, 1–2.

– Det är bara att acceptera och göra det bästa av situationen. Det får vi ta längre fram. Nu är det fokus på återhämtning och nästa match mot Norrköping, säger djurgårdskaptenen.

Fakta: Så spelas CL- och EL-kvalet

+ Champions League

Med undantag för playoffspelet till Champions League för herrar avgörs kvalomgångarna i enkelmöten. Lottning avgör om Djurgården får spela hemma eller borta i kvalinledningen. Den första kvalrundan spelas 18 och 19 augusti.

Övriga datum:

25–26 augusti: Andra kvalomgången, 15–16 september: Tredje kvalomgången. 22–23 och 29–30 september: Playoff.

+ Europa League

Europa League har kvalomgångar 20 och 27 augusti, 17 och 24 september samt playoff 1 oktober. Gruppspelet inleds 22 oktober. Hammarby och Malmö FF är kvalificerade. Vinnaren av svenska cupen – om den kan spelas – tar den tredje svenska platsen. Spelas inte cupen får AIK platsen som fyra i fjolårets allsvenska. Svenska fotbollförbundet kommer med information om svenska cupen under torsdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!