Kulusevski och Svanberg kvar i EM-truppen

Sverige gör inga förändringar i EM-truppen. Dejan Kulusevski och Mattias Svanberg, som båda har testat positivt för covid-19, blir kvar. Därmed upplöses reservbubblan och inga nya spelare kallas in.

Dejan Kulusevski i EM-genrepet mot Finland. Arkivbild.

Dejan Kulusevski i EM-genrepet mot Finland. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Fotboll2021-06-14 13:44

"Det känns bra att Mattias och Dejan mår bra och kan komma tillbaka in i truppen. Vårt medicinska team har hållit nära kontakt med spelarna, det ska bli väldigt roligt att få träffa grabbarna igen", säger förbundskapten Janne Andersson i ett uttalande.

"Båda mår bra"

Den 8 juni meddelade landslaget att Juventusstjärnan Dejan Kulusevski hade covid-19, och senare på dagen konstaterades det att Mattias Svanberg, Bologna, hade testat positivt. Duon har varit isolerade sedan dess och är inte tillgängliga i kvällens EM-premiär mot Spanien. Exakt när spelarna är tillbaka med laget är inte bestämt – utan de återansluter när de är garanterat smittfria.

"Vi har haft daglig kontakt med både Dejan och Mattias och båda mår bra. Vi har såklart följt de restriktioner som gäller i Sverige och känner oss helt trygga med att killarna kommer tillbaka till oss i truppen så fort de är garanterat smittfria. Av medicinska skäl så kommer båda två att matchas in försiktigt när dom väl är tillbaka", säger Anders Valentin, landslagsläkare.

EM-truppen intakt

I och med beslutet är den 26 man stora EM-trupp som Janne Andersson tog ut inför mästerskapet intakt. De sex spelarna (Jacob Rinne, Mattias Johansson, Joakim Nilsson, Niklas Hult, Jesper Karlsson, Isaac Kiese Thelin) i reservbubblan lämnar nu Göteborg och är inte akutella för EM-spel.

"Jag brukar säga att fotbollsspelare också är människor och här har vi sex spelare som var på semester, umgicks med sina familjer, några besvikna över att inte blivit uttagna från början, som släppte allt för att kunna vara tillgängliga för oss. Det uppskattar vi mycket", säger Janne Andersson.

På tisdag – dagen efter matchen mot Spanien – flyger Sverige tillbaka till Göteborg. På torsdag flyger man till S:t Petersburg där man möter Slovakien på fredag.

Sverige avslutar EM-gruppspelet mot Polen den 23 juni.

Fakta: Sveriges EM-trupp

Målvakter: Robin Olsen, Kristoffer Nordfeldt, Karl-Johan Johnsson.

Försvarare: Emil Krafth, Marcus Danielson, Pierre Bengtsson, Mikael Lustig, Andreas Granqvist, Victor Nilsson Lindelöf, Ludwig Augustinsson, Filip Helander, Pontus Jansson.

Mittfältare och forwards: Viktor Claesson, Mattias Svanberg, Sebastian Larsson, Emil Forsberg, Albin Ekdal, Gustav Svensson, Ken Sema, Kristoffer Olsson, Jens Cajuste, Dejan Kulusevski, Marcus Berg, Robin Quaison, Jordan Larsson, Alexander Isak.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om