Läget mörkt för Tour de Ski – Ryssland tvekar

Läget börjar se mörkt ut för Tour de Ski. Även det ryska landslaget tvekar om sin medverkan i skidvärldscupens flaggskeppstävling.

Ryska skidåkaren Tatiana Sorina. Arkivbild.

Ryska skidåkaren Tatiana Sorina. Arkivbild.

Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva/TT

Sport2020-12-03 10:45

– För ögonblicket vet vi inte vad vi gör med Tour de Ski. Fis (Internationella skidförbundet) måste tänka igenom vad de gör, om Tour de Ski bara borde arrangeras i ett land, och till exempel att alla lopp körs i Val di Fiemme, säger Rysslands tränare Markus Cramer till norska VG.

Landslagen i Norge, Sverige och Finland har alla meddelat att den aktuella coronasituationen gör att de inte tävlar mer i världscupen före årsskiftet. Från norskt håll har man även sagt att man inte planerar för deltagande i Tour de Ski, medan det svenska skidlandslaget kommer med besked senare i december.

Tour de Ski ska enligt planen inledas i schweiziska Val Müstair på nyårsdagen. Fortsättningen sker sedan i Italien, först i Toblach och sedan Val di Fiemme där touren är tänkt att avslutas med klättringen uppför Alpe Cermis den 10 januari.

Enligt Fis tävlingschef Pierre Mignerey är det upp till de lokala förbundet i Schweiz och Italien att eventuellt ändra tävlingsprogrammet, för att minska på resandet under touren.

– Nationerna har fått arrangemangen och rättigheterna kring dem. Därtill kommer ansvaret att fatta liknande beslut, sade han på tisdagen till nyhetsbyrån NTB.

Markus Cramer säger till VG att Rysslands beslut kommer att vara påverkat av hur de nordiska länderna gör. Hela Tour de Ski kan vara i farozonen, eftersom regelverket i Fis säger att världscuptävlingar bara kan genomföras om minst sju av de tio bäst rankade nationerna deltar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!