Landslagschefen kritisk till EM-upplägget

Stefan Pettersson tyckte sig ha hittat en perfekt EM-bas i Kildare, en kort bussresa från Dublin. Så kom beskedet att Sveriges gruppspelsmatcher flyttades till Sevilla och S:t Petersburg.
–Det har blivit mycket jobb, säger landslagschefen som är kritisk till upplägget med ett mästerskap utspritt över hela Europa.

Landslagschefen Stefan Pettersson. Arkivbild.

Landslagschefen Stefan Pettersson. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sport2021-06-07 16:36

Att hitta en ny bas för en landslagstrupp på runt 50 personer är inget som görs i en handvändning, men på kort tid fann Pettersson och hans medarbetare lösningen: Ett hotell i Göteborg, med Gothia Park Academy som träningsanläggning.

– Baslägret har varit den stora frågan att lösa. Alla har ställt upp fantastiskt bra, som hotellet i Göteborg, vårt folk, de som sysslar med evenemang, säger Pettersson.

– Hade vi valt redan från början att vara på ett ställe i Sverige hade det varit mycket enklare, så klart. Nu fick vi ett slutgiltigt besked för ungefär en månad sedan att matcherna flyttades. Sedan tog det någon vecka till innan vi förstod att i S:t Petersburg fanns inget som de själva tyckte var tillräckligt bra för oss.

TT: Har Uefa kompenserat er för att ni var tvungna att boka av lägret utanför Dublin?

– Det har man sagt att man kommer att göra. Om det sedan blir fullt ut eller inte återstår att se. Uefa förstår våra svårigheter och var lika förtvivlat som alla andra att det blev som det blev för oss tre länder (Sverige, Slovakien och Polen) som drabbades. Jag tror inte att vi förlorar en massa miljoner för att vi bytte basläger, däremot har vi fått göra jobbet och lagt ned en väldig massa timmar på det.

Bra dialog med Uefa

De plötsliga och omfattande logistiska kullerbyttorna – och allt arbete det medförde – är en sak, menar landslagschefen. Det finns även sportsliga dimensioner i att Sverige lokaliserades till andra spelorter.

– Sportsligt blir det också jobbigare för oss, men jag har hela tiden fått känslan att Uefa kommer att hjälpa oss så mycket man kan. Vi hoppas att Uefa kompenserar oss för det jobb som de skulle ha gjort, men som vi nu gör själva, säger Pettersson.

Pandemin har slagit hårt mot fotbollsförbundets inkomster. Herrlandslaget är dragloket och genererar pengar som finansierar en stor del av den totala landslagsverksamheten.

– Tar man Nations League-matcherna i höstas mot bra motstånd (Frankrike, Portugal och Kroatien) så hade vi nog haft ganska nära fullsatt i de tre matcherna och det betyder 140 000-150 000 åskådare gånger biljettpriset. Nu är det inte en nettoinkomst, men det rör sig ändå om ganska stora pengar.

– Tar du ett snittpris på 200 kronor, bara för att ta en siffra, är du uppe i ganska många miljoner plus övriga summor som kommer in via avtal, säger Pettersson.

Grundplåt på 90 miljoner

Inkomstbortfallet på grund av utebliven publik förra året uppskattades till någonstans runt 40-50 miljoner kronor. Till det ska läggas de publikfria landskamperna mot Finland och Armenien inför EM.

I det perspektivet hade ett missat EM-slutspel fått konsekvenser för förbundet. Bara avancemanget till EM gav 9,25 miljoner euro, med dagens kurs drygt 90 miljoner kronor. Ett lyckat gruppspel och förbundskassan fylls på rejält.

En seger i gruppspelet ger 15 miljoner kronor, oavgjort 7,5. En seger i åttondelsfinalen är värd 20 miljoner, kvartsfinalvinst en bit över 30 miljoner kronor.

TT: Känner ni en press på er att lyckas i EM för att generera inkomster som gått förlorade på grund av pandemin?

– Nej, jag tror inte att det är någon skillnad i vårt tänk från tidigare mästerskap. Vi vill prestera så bra som möjligt i ett slutspel. Att "kriga" mer för att tjäna pengar... det fungerar inte så. Däremot har spelarna visat stor förståelse för situationen. I höstas avsade de sig ersättning från matcherna.

Hur stor del av de totala intäkterna som ska gå till spelarna i bonus är en förhandlingsfråga inför varje mästerskap.

"Visat stor förståelse"

Så inte den här gången.

– Det reglerades redan i det förra avtalet. Däremot har spelarna visat stor förståelse och är beredda att bidra. Det känns jättebra.

Ett större och bredare avtal, tänkt att utjämna skillnaderna i ersättning till spelarna i herr- och damlandslaget, mejslas just nu fram. Lagkaptenerna Andreas Granqvist och Caroline Seger företräder respektive landslag och har sinsemellan diskuterat villkoren.

Stefan Pettersson:

– Inget är underskrivet och klart, men vi har närmat oss en modell som ska fungera för både herr- och damlandslaget, vad gäller både grund- och slutspelsavtal. Vi har en bra dialog och kommer att landa det framöver, så att alla tycker att det känns rätt och riktigt.

TT: Vad kostar det att delta i ett EM?

– Ganska mycket pengar. Man säger att "ni får 100 miljoner för att ni är med", men det försvinner ganska mycket också. Och det måste det göra. Vår chans, som Janne (Andersson, förbundskaptenen) ofta påpekar, är att vi är grymt duktiga på förberedelser. Det försöker vi göra så optimalt som möjligt. Mår spelarna och ledarna bra ökar chansen att det ska bli bra på planen också.

Formatet på slutspelet, med spelorter runt om i Europa, hoppas Stefan Pettersson slippa uppleva igen.

– När man kläckte den här idén lät det väl kul, men sedan fick man klart för sig att det förde med sig en mängd logistiska problem. Det var ett kanske för snabbt beslut och det kommer nog inte hända igen, säger han.

Fakta: Stefan Pettersson

Född: 22 mars 1963 i Västerås.

Gör: Landslagschef förre herrarna sedan 2018, då han efterträdde Lasse Richt.

Position som spelare: Anfallare.

Klubbar: IFK Västerås (1980—1981), IFK Norrköping (1982—1984), IFK Göteborg (1984—1988), Ajax (1988—1994), IFK Göteborg (1994—1998).

Landskamper/mål: 31/4.

Ligamatcher/mål för Ajax: 151/77.

Främsta meriter: Fem SM-guld med IFK Göteborg, Uefacupvinnare 1987 och 1992, nederländsk mästare 1990 och 1994, nederländsk cupvinnare 1993, med i VM 1990.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!