LandslagsstjÀrnorna kör Ski Classics

I söndags fick Ebba Andersson och Jens Burman kliva upp pĂ„ prispallen i samband med vĂ€rldscupavslutningen. Nu utmanar de, tillsammans med flera andra i landslaget, lĂ„ngloppsĂ„karna i samband med helgens tvĂ„ Ski Classics-lopp i VĂ„lĂ„dalen. –Det Ă€r jĂ€tteroligt att de som Ă„ker kortbaneskidĂ„kning nu vill prova pĂ„ lĂ„nglopp, sĂ€ger David Nilsson, vd för lĂ„ngloppscupen Ski Classics.

Ebba Andersson tar sig frÄn prispallen i vÀrldscupen till Ski Classics i VÄlÄdalen.

Ebba Andersson tar sig frÄn prispallen i vÀrldscupen till Ski Classics i VÄlÄdalen.

Foto: Gian Ehrenzeller/AP/TT

Sport2021-03-15 18:55

Ebba Andersson och Jens Burman har en fĂ€rsk succĂ©helg i bagaget. Andersson blev tvĂ„a pĂ„ damernas tremil i schweiziska Engadin och sĂ€krade dĂ€rmed tredjeplatsen i totala vĂ€rldscupen – och blev dĂ€rmed första svenska damĂ„kare pĂ„ 33 Ă„r att sluta topp tre i vĂ€rldscupen.

Jens Burman tog i sin tur sin första pallplats i vÀrldscupen i karriÀren nÀr han blev trea pÄ herrarnas femmil.

StjÀrntÀtt

VÀrldscupsÀsongen mÄ vara över men det Àr dÀremot inte skidsÀsongen. Andersson och Burman kommer nÀmligen att stÀlla upp i Ski Classics i VÄlÄdalen tillsammans med landslagskollegorna Emma Ribom och William Poromaa. Dessutom har britten Andrew Musgrave signalerat att han stÀller upp.

Det Àr alltsÄ bÀddat för en kamp mellan vÀrldscupÄkare, som ofta Äker med fÀstvalla mot vÀrldens bÀsta lÄngloppsÄkare, som bara stakar pÄ blanka skidor utan fÀstvalla. Bara det blir ett inslag som skapat stort intresse inom skidcirkusen.

Just nu pÄgÄr en process dÀr det bestÀms vilka lÄngloppslag som dessa landslagsÄkare kommer att representera. Det offentliggörs senare i veckan, liksom beskedet om att de Äker bÄde lördag och söndag.

TvÄ lÄnglopp

Detta blir nÀmligen första helgen i Ski Classics som det genomförs tvÄ lÄnglopp samma helg.

PÄ lördagen avgörs ersÀttningsloppet för norska Birkebeinerrennet som flyttades till VÄlÄdalen pÄ grund av pandemin. Ett lopp pÄ 54 kilometer i en mer kuperad terrÀng.

PÄ söndagen körs ett 64 kilometer lÄngt lopp i en flackare terrÀng. Det Àr ersÀttning för finska YllÀs-Levi som ocksÄ flyttades till VÄlÄdalen.

David Nilsson, pÄ Ski Classics sÀger att detta blir ett bra test pÄ hur Äkarna upplever att Äka tvÄ lÄnglopp samma helg. NÄgot som kan bli mer aktuellt nÀsta Är dÄ Ski Classics planerar att ta ytterligare ett steg i utvecklingen. DÄ kommer SVT att sÀnda loppen.

– Nu kommer vi att noga fĂ„nga upp reaktionerna frĂ„n Ă„karna efter helgens tĂ€vlingar och lyssna pĂ„ hur det uppfattade detta, sĂ€ger David Nilsson som vill vĂ€nta med att ge besked om landslagsĂ„karna kör bĂ„da loppen eller ett av dem.

Ingen BjĂžrgen

Helt klart Àr att Marit BjÞrgen, som kom tvÄa i Vasaloppet inte kommer att Äka nÄgon mer tÀvling i Ski Classics detta Är. Nu Àr frÄgan om hon Äker nÄgot lÄnglopp nÀsta Är.

– Det bĂ€sta vi kan göra Ă€r att ge henne lite tid att fundera och inte pusha henne. Hon vet vad hon gĂ„r för och vad som krĂ€vs. Hon mĂ„ste fĂ„ kĂ€nna, med tvĂ„ barn, om hon har den tid och energi som krĂ€vs. Jag tror hon hade en bra upplevelse i Vasaloppet, sĂ€ger David Nilsson.

RÀttat: I en tidigare version stod det att Jens Burman hade tagit sin första seger. RÀtt ska vara pallplats i brödtextens andra utgÄng.

Fakta: Ski Classics

Ski Classics Àr en lÄngloppscup i lÀngdskidor.

SĂ€songen 2020/2021 har förkortats till följd av coronapandemin och totalt körs nio lopp, bland annat Vasaloppet. Det kortaste loppet Ă€r 42 kilometer i Toblach-Cortina och det lĂ€ngsta Ă€r ÅrefjĂ€llsloppet pĂ„ 100 kilometer.

Efter fem lopp Àr det svensk ledning pÄ bÄde herr- och damsidan i form av Emil Persson och Lina Korsgren.

De senaste fem sÀsongerna har svenska Britta Johansson Norgren vunnit Ski Classics pÄ damsidan. PÄ herrsidan har norrmannen Andreas Nygaard vunnit tvÄ sÀsonger i rad.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!