Lång väg mot tränarmångfald i England

Ett nytt initiativ ska öka den etniska mångfalden bland tränare inom engelsk proffsfotboll. Men initiativet är inte tillräckligt, menar jämlikhetsorganisationen Kick it out.
–Det är inte det stora klivet som vi behöver, säger ordföranden Sanjay Bhandari till BBC.

Darren Moore, till vänster, spelade för West Bromwich i Premier League säsongen 2005–2006. Nu är han en av få svarta managers inom den professionella engelska fotbollen. Arkivbild.

Darren Moore, till vänster, spelade för West Bromwich i Premier League säsongen 2005–2006. Nu är han en av få svarta managers inom den professionella engelska fotbollen. Arkivbild.

Foto: Dave Thompson/AP/TT

Sport2020-07-02 05:50

De fyra högsta professionella divisionerna inom engelsk herrfotboll har tillsammans med den professionella spelarorganisationen (PFA) presenterat ett initiativ som ska öka den etniska mångfalden på tränarsidan.

I dag är 85 av 91 managers i Premier League, Championship, League One och League Two vita.

Det primära syftet med initiativet, som presenterades i måndags, är att få fler spelare från etniska minoritetsgrupper att börja träna lag efter sin aktiva karriär. I Storbritannien använder man samlingsbegreppet BAME, en förkortning för "black, asian and minority ethnic".

"Rätt riktning"

Som konkret åtgärd ska det från och med nästa säsong vara möjligt för upp till sex medlemmar i spelarfacket PFA att få ett tvåårigt vikariat som tränare i en klubb i Championship, League One eller League Two.

– Vi vet alla, och är överens om, att mångfalden bland tränare och managers måste öka, det här projektet är ett steg i rätt riktning, säger Darren Moore, manager i League One-klubben Doncaster Rovers och med rötter från Jamaica.

46-årige Moore, tidigare Premier League-spelare, är även ordförande i en arbetsgrupp hos högstaligan som rådgör i mångfaldsfrågor.

– Vi måste ha rätt strukturer och människor på plats för att utveckla karriärer. Av egen erfarenhet vet jag hur viktigt ett starkt stöd är för resan som en tränare gör.

"Inte hela lösningen"

Initiativet kommer i kölvattnet av Black lives matter-rörelsen som lyft debatten kring antirasism och diskriminering. Organisationen Kick it out, som arbetar för jämställdhet och inkludering inom engelsk fotboll, tycker att det nya projektet från proffsligorna är bra men inte tillräckligt.

– Det är användbart, hjälpsamt och ett litet steg framåt. Men det är inte det stora klivet som vi behöver, det här borde vara en del av en mycket större strategi. Det är en del av svaret, men inte hela lösningen, säger Sanjay Bhandari, ordförande för Kick it out, till BBC.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!