Längdbasen orolig för fler krascher

Herrarnas masstart i Falun utvecklade sig till en stökig historia. Flera krascher inträffade och britten Andrew Young fick föras till sjukhus. –Det var farligt i dag, säger svenske Björn Sandström.

Det var en tät masstart med flera krascher i Falun.

Det var en tät masstart med flera krascher i Falun.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

2021-01-30 14:55

Nu är Internationella skidförbundets (Fis) längdchef Pierre Mignerey orolig att liknande krascher kan hända under söndagens sprinttävlingar.

– Ja, efter det som hänt i dag är vi det. I sprint blir det ju mer kontakt mellan åkare, säger han.

Ser över säkerheten

Pierre Mignerey säger att inför söndagens sprinttävlingar kommer arrangörerna att se över säkerheten och staketen kring banan.

Kritiken mot arrangören i Falun och Fis var hård efter herrarnas masstart. Exempelvis varnade Storbritanniens lagledning för de farliga banorna innan loppet.

Efter lördagens tävlingar försvarade sig Pierre Mignerey genom att det handlade om banor som var godkända och använda i samband med VM.

– Nu ska vi analysera vad som hänt och se vad vi kan göra så att inte detta händer i framtiden. Innan dess vill jag inte kommentera vem som har ansvaret, även om Fis alltid har det yttersta ansvaret. Dessa krascher ska inte hända, säger han.

Masskrascherna avlöste varandra i herrloppet. Värst drabbad blev britten Andrew Young som bröt lårbenet när han föll in i en reklamskylt.

Segraren och världscupvinnaren Alexander Bolsjunov var en av flera kritiska åkare efter loppet:

– I dag var det riktigt farligt. Det kan bero på isfläckarna i konstnön, säger Alexander Bolsjunov.

Faktum är att även han var inblandad i ett fall, men kunde resa sig och vinna.

"Flög folk överallt"

Den svensk som råkade värst ut var Björn Sandström, som föll och gjorde illa handen.

– Det flög folk överallt med massor av stavdelar. Jag har själv jätteont i tummen och fick en stukning, berättar Björn Sandström.

Han var mycket kritisk till förutsättningarna inför det här loppet och berättar att det var 51 riktningsförändringar i banan.

– Det är betydligt fler än vanligt. Man skulle gjort banan jobbigare, då skulle vi sluppit detta, säger han.

Oro hos ledarna

Den svenske landslagschefen Anders Byström berättar om den panikliknande stämning som fanns bland ledarna under loppet:

– Vi var oroliga hela tiden. På radion frågade vi om det var en svensk som föll. Det var en intensiv radiotrafik om det, berättar Anders Byström och fortsätter:

– Det flög ganska många stavar. Det är många tusen kronor som gått till spillo i dag, kroppar också. Det är hemskt för Andrew Young som flög över planket. Det är väldigt tråkigt och så blir det när det är masstart, trångt och isigt under. Man måste fundera på att ha tuffare banor så det sprids ut. Problemet är när man hamnar i grupper och får felskär. Då blir det dominoeffekt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!