Therese Johaug har sagt att världscupkalendern i vinter är som att tro på tomten.
Maiken Caspersen Falla tycker att schemat är naivt och att åkare och ledare utsätts för onödiga risker.
Vad den norska kritiken egentligen handlar om?
"Vet inte hur det blir"
Jo, världscupen planeras att anordnas precis som vanligt – vilket betyder att åkarna ska kuska runt mellan flera olika länder under några hektiska månader.
Mitt i coronapandemin.
Nu har förvisso Internationella skidförbundet Fis längdchef Pierre Mignerey öppnat för att tävlingar kan flyttas eller strykas, men än så länge står schemat fast. Något som kan medföra kaos.
Den svenske landslagschefen Anders Byström säger att han förstår norskornas kritik mot Fis.
– Visst kan man fundera på varför vi ska åka runt mellan olika länder, säger han till TT.
– Men vi vet ju inte hur saker och ting kommer att bli. Hur det kommer att bli med tester och hur det kommer att vara vid de olika tävlingarna. Nu är det upplagt så här och det beror ju på att varje respektive förbund anordnar sin egen tävling. Och de vill så klart köra sina tävlingar. Det vi vet är att det kommer vara väldigt säkert i Finland i premiären.
Snabba ändringar aktuella
Byström tror att åkarna och landslagen måste vara redo för snabba förändringar i schemat i vinter.
– Mentalt kan det bli tufft för åkarna, de måste vara med på snabba ändringar. Eftersom det är ett osäkert läge kan det nog bli svårt att satsa på totalen (totala världscupen) i år.
Byström fortsätter:
– Logistiken kommer bli annorlunda i år också. Boendefrågan kan skilja sig åt mellan de olika platserna. Sedan har vi alla tester som ska göras, de kommer att kosta pengar.
Enligt Anders Byström är de svenska landslagsåkarna dock inte oroliga inför premiären i Ruka, Finland, i slutet av november.
– De fokuserar på träningen. Men sedan suktar de så klart efter mer information om hur det kommer att bli, det gör vi med. Men jag upplever inte att de tycker att det är några problem.
Unik situation
Enligt Sveriges landslagsläkare Per "Pliggen" Andersson väntar en jätteutmaning för hela skidvärlden för att tävlingarna ska kunna arrangeras på ett coronasäkert sätt i vinter.
– Det är en helt unik situation. Säkerheten är det grundläggarna och vi har hela tiden löpande kontakter, både internationellt och nationellt, för att följa utvecklingen, säger han.
– Vi känner oss trygga i att respektive arrangör vidtar de åtgärder som krävs. Men sedan måste vi noga följa vad som händer framöver.
Andersson har en tät dialog med sina kollegor i de andra landslagen kring coronasituationen.
– Vi står inför lite olika utmaningar, men i alla de grundläggande sakerna delar vi samma åsikter. Vi är absolut på samma våglängd, säger han.