Larmet om unga idrottare: "Skrämmande siffror"

Ett drygt år med corona har inneburit ett stort tapp av idrottsaktiva ungdomar. "Det är en jättestor alarmklocka", säger idrottskonsulenten Robert Axelsson.

Många idrottande ungdomar har slutat under coronaperioden.

Många idrottande ungdomar har slutat under coronaperioden.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Sport2021-05-07 20:30

Siffrorna är många – men tydliga. I samband med coronapandemin, när det har varit begränsningar både vad gäller träning och tävling, har ett stort antal ungdomar lagt av med sin idrott.

Det går att mäta i LOK-stödet (statligt lokalt aktivitetsstöd till föreningar) för barn och ungdomar mellan 7 och 25 år. Under 2020 minskade idrottandet med drygt tio procent i hela landet. Östergötland har samma siffror, medan Kalmar ligger på en ännu högre nivå.

Det är dyster statistik i sig men siffrorna blir ännu mörkare om man detaljstuderar vissa åldrar, utsatta stadsdelar eller idrottande ungdomar med funktionshinder.

– Personer med funktionsnedsättning är ju dubbelt drabbade eftersom många också tillhör en riskgrupp och inte ska träffa andra. I Östergötland har två tredjedelar av den verksamheten stått stilla under pandemin. I områden där föräldrar har lågt engagemang är det också många som helt har tappat kontakten med idrotten, konstaterar Kristin Lönnqvist, distriktsidrottschef på RF-SISU Östergötland.

Det absolut största tappet är mellan 21 och 25 år där aktivitetstillfällena minskat med hela 30 procent.

– Vikten av matcher och tävlingar är en stor motivationsfaktor. När man inte har något gemensamt mål tappar många sugen.

Robert Axelsson, idrottskonsulent på RF-SISU Idrottsutvecklarna i Östergötland, ser problemen dagligen i sin kontakt med klubbarna. Stöttningen försvåras också av pandemiläget, att det inte går att träffas fysiskt.

Axelsson konstaterar det självklara, att dödsfall och svåra sjukdomar är den största faran med pandemin. Men han lyfter också en stor varningsflagga för folkhälsans framtid när allt fler barn och ungdomar väljer att lägga av med sin idrott.

– Det är skrämmande siffror. Det är jättesvårt att få tillbaka dem som slutar när de är 15–16 år och i stället har börjat göra annat, kanske bara vara hemma och spela spel eller vad som helst. Det är en gigantisk utmaning och jag tror vi kommer få efterdyningar av det här om ett eller ett par år. Det är en jättestor alarmklocka, säger han.

Både Lönnqvist och Axelsson ser motsvarande farhågor på ledarsidan.

– Vi har kanske inte förstått värdet av alla våra ideella ledare. Folk som har lagt sin fritid på idrottsplanen märker att det är rätt kul att spela padel, påta i trädgården eller bygga om sommarstugan i stället, säger Lönnqvist.

Kristin Rönnqvist och Robert Axelsson på RF-SISU Östergötland.
Kristin Rönnqvist och Robert Axelsson på RF-SISU Östergötland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!