Sportsnack: "Uppflyttning klar – boka festlokalen, VIF"

Det nalkas en midsommarhelg. Vad passar då inte bättre än ett klassiskt "Sportsnack", för att kicka igång den lite i förväg? Våra reportrar Jens Lidesjö och Magnus Strömsten gör nedslag i den lokala sporten, och kryddar det med lite annat smått och gott.

Sportsnack: Innehållandes vänstersvängar, fotboll och midsommarfirande.

Sportsnack: Innehållandes vänstersvängar, fotboll och midsommarfirande.

Foto: Vimmerby Tidning/TT/Bildbyrån

Sport2024-06-20 19:00

Vi börjar med den lokala fotbollen som sig bör. De flesta serierna har kommit halvvägs och det börjar gå att se vartåt det lutar. Frågan är: Vilket lag har presterat bäst respektive sämst så här långt?

Lidesjö: Det är ju svårt att svara något annat än Vimmerby IF Dam såhär långt. De leder ju serien, vad mer kan man begära? Som flera spelare varit inne på känns det också mer stabilt i respektive lagdel än vad det gjort innan. Lägg därtill två rejäla klasspelare i form av Nathalie Johansson och seriens nuvarande skyttedrottning Frida Pöder så har vägen banats för en uppflyttning. Lika bra att boka festlokal, VIF kommer spela i division 1 nästa säsong. Jag fastställer det redan här och nu. Fyra poängs marginal ned till tabelltvåan är inte mycket, men jag tror inte VIF kommer tappa så värst många poäng till, så länge de får vara skadefria.

Jag ger sämst betyg till IFK Tuna, även om jag inte var fullt lika övertygad som vissa andra att de skulle hamna i toppen denna säsong. Det känns som själva truppbygget är något felbalanserat, med väldigt många spelare som vill spela huvudrollen. Det kan vara dags att damma av det klassiska uttrycket "ju fler kockar, desto sämre soppa". 

Strömsten: Jag säger Vimmerby IF också, men väljer att lyfta fram herrlagets prestation. De kommer att ta sommaruppehåll som serieledare när de städat av Grebo hemma på tisdag. Det är starkt med tanke på att de ändå hade fullt sjå att klara nytt kontrakt förra säsongen som nykomlingar. Nu har de en smickrande rad med två raka 5-0-segrar i bagaget som man inte ska dra för stora växlar av, men laget har gjort det väldigt bra och bara förlorat en match. Just den förlusten borta mot Hjulsbro med 4–0 tror jag ändå var viktig som en väckarklocka för spelarna. Det väckte en revanschlust som gjorde att de kunde kriga sig till en 1–0-seger borta mot Myresjö/Vetlanda i matchen efter. Där visade tränaren Fredrik Falkevall för övrigt en del av sin storhet. Tvärtemot många andra tränare som predikar om att vi ska spela vårt spel och inte anpassa oss efter motståndaren, så ställde han om och lät laget ligga lågt. Det tog bort det som Myresjö/Vetlanda är bra på och VIF kunde vinna på att göra mål på en av sina få chanser. Om det räcker hela vägen till serieseger är en annan sak, men förutsättningarna finns.

Ska vi ta årets flopp så är det svårt att komma runt Gullringen. Det pratades vitt och brett om att nu var det äntligen läge att ta hem den där seriesegern i fyran inför säsongen. Verkligheten blev en niondeplats och 14 poäng upp till toppen halvvägs in i serien. Sedan är jag mycket väl medveten om att det finns förmildrande omständigheter i form av en osannolik otur med skador på nyckelspelare. Men totalt sett så har jag svårt att se Gullringen resa sig och blir "storebror" i kommunen inom en överskådlig framtid.

undefined
Vimmerby IF Dam leder sin serie.

Den lokala sporten kretsar också mycket kring speedway i dessa dagar. Det var GP-tävlingar i Målilla i helgen och Dackarna är inne i en intensiv period i serien. Lidesjö. Du fick en lång lördagskväll när du bevakade Målillas Grand Prix. Hur var det?

Kallt, blött och jäkligt. Nej då. Speedwayen i världsklass kompenserade för det miserabla vädret. Men tänk er bara en varm junikväll med doften av grus och en kall... Nåja. Vädret var som det var. Banarbetarna löste det som väntat galant och tävlingen var aldrig riktigt i någon fara efter att regnet sen började avta. Jag har inte haft stenkoll på GP-tävlingarna i år, men så som jag förstod det var racingen något av det bästa på hela säsongen. Det är ju häftigt att se de här "galningarna" slänga sig in i närkamperna i jakt på luckor man inte trodde fanns. Och Bartosz Zmarzlik, vilken förare. Han blev historisk med flest GP-segrar genom tiderna och det syntes varför han varit så framgångsrik genom åren.

undefined
Bartosz Zmarzlik tog hem sin första GP-seger för säsongen den gångna helgen, och blev därmed historisk.

"Mange", vad tar du med dig för intryck från Dackarnas inledning på säsongen och vad tror du om fortsättningen?

Ja, det går ju inte att komma ifrån att Dackarna har haft maximal otur med skador så här långt. Just när en förare blivit återställd har nästa drabbats. Resultaten har blivit därefter och Dackarna ser ut att få inrikta sig på att kriga för att nå slutspel i första hand. Bland fansen ropas det på att ersättare ska värvas in, men så enkelt är det inte. I regelverket finns en karenstid på 28 dagar om en ersättare för en skadad förare tas in. Skulle Dackarna exempelvis välja att "byta ut" Andzejs Lebedevs eller Brady Kurtz nu så får de inte komma in i truppen igen på fyra veckor. Eftersom båda förarna beräknas vara körklara igen om två veckor så blir det väldigt fel.

Nej, jag tror lagledare Teurnberg gör rätt som visar kyla och behåller det lag som han trott på inför säsongen. Är alla toppförare hela och friska inom en månad så kan Dackarna avsluta serien tillräckligt starkt för att ta sig till slutspel. Väl där så kan som bekant vad som helst hända.

undefined
Turkiet vann över Georgien med 3-1 i vad som sägs ha varit en sprakande tillställning.

Har ni hängt med något i EM? Och vad är era intryck därifrån?

Lidesjö: Alldeles för lite dessvärre. Det har tyvärr krockat för mycket med jobb de senaste veckorna, så det har varit en hel del fina fajter jag missat. Bland annat Turkiet–Georgien som enligt flera källor ska varit en riktig holmgång till match, med ett enormt tryck på läktaren från de turkiska fansen. Det finns som bekant en stor turkisk diaspora i Tyskland, därav det röda publikhavet. Annars då? Tysklands matcher har jag sett och de ser väääldigt fina ut. Eftersom det är Toni Kroos sista show har jag följt honom lite extra noggrant. Vilken spelare... Även om det är många till synes enkla passningar och aktioner gör han dessa med sån klass. Och det är ju på grund av hans smarta rörelsemönster som han får så mycket tid på sig. Crossbollarna ska vi inte ens gå in på. Det är total gåshud varje gång han skickar iväg den tvärs över planen och den landar rätt på läppen!

Strömsten: Som sagt, det där arbetet har en förmåga att förstöra fritiden, så jag har inte sett så många matcher heller. Sedan är det ju inte samma sak med ett mästerskap utan svenskt deltagande. Men dramatiska matcher uppskattar man ju alltid. Nederländernas vändning mot Polen gillade jag. Även Portugals slutforcering mot Tjeckien var häftig. Det är kul när de mindre nationerna går in och utmanar. 

undefined
Det vankas midsommarhelg.

Till sist. Vad händer i midsommarhelgen?

Lidesjö: Det blir att tillbringa den i goda vänners lag, med en klassisk midsommarlunch och en god köttbit från grillen på kvällen. Det är inte heller höga odds på att vindruvor i flytande form kan förtäras. Mumma. Jag hoppas också sannerligen att tv:n går på vid klockan 21:00 för Nederländerna–Frankrike. Vi får se om Mbappé tar sig ut på planen, han fick en rejäl smäll på näsan i första matchen mot Österrike. Utan honom kan det bli en tuff uppgift.

Strömsten: Midsommarafton firas i hembygden med mat, dryck och fotboll på TV förstås. Matmässigt så blir det ingen sill till lunch för mig, utan jag brukar göra en skagenröra istället. Framåt kvällen blir det kött på grillen och så tänkte jag testa en potatissallad som jag såg Tina Nordström tipsade om. 

Senare under helgen så blir det en tur till Kalmar och Öland med trav i fokus. V75 avgörs i Kalmar på söndag och det blir extra spännande att se om min delägde O.M.Inspiration kan få med sig en fin placering från montéfinalen som avgörs i lopp 1. Den som vill ha lite tips till V75 kan spika 5 Nevermind´em i V75-1 och 7 Maroon Day i V75-5. Skrällarna är 8 Easter Princess i V75-2 och 5 Larry Wood i V75-7.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!